A kreatív erő megkövült gyöngye - a MIÓMA


A nőgyógyászati problémák, női szerveket érintő kóros elváltozások nagy százalékát teszik ki olyan, sokszor pszichoszomatikus eredetű képletek, mint a PMS - ami a nőiség elfogadásával és megélésével-, a PCOS - a termékenységgel és el nem sírt könnyekkel-, vagy az endometriózis - amely tipikus versenybetegségként az élet férfias minőségű elveinek irányába való megfelelési kényszerrel hozható összefüggésbe (röviden és kissé lesarkítva).

A nők egyik alapvető, sőt kollektívnak is nevezhető lelki- és életvezetési problémáját, a kreatív erő elfojtását, meg nem éltségét, az önmaguk őszinte kifejezésének hiányát és a kapcsolatok gyermekvállalási konfliktusait a női szervek betegségei közül a miómák, vagyis a kötőszöveti-izomdaganatok jelenítik meg. Sok nő küzd ezzel a betegséggel, hiszen alapvetően arra vagyunk kondícionálva, hogy olyan viselkedés mintákat sajátítsunk el és éljünk meg, amelyek leginkább megfelelnek a társadalmi elvárásoknak és szerepvállalásoknak és a legkevésbé sem vagyunk arra ösztönözve, hogy önkifejező, kreatív életet éljünk, s ünnepeljük a nőiségünkbe alapvetően kódolt sokféleségünket. Az alkotással és önkifejezéssel kapcsolatos érzelmi elfojtásainkat pedig leginkább női szerveink veszik magukra, s itt alakulnak ki a női lélek segélykiáltásaként betegségek azoknál a nőknél, akik mások-, vagy önmaguk által gátoltak alapvető természetük egy fontos részének megélésében. 

Sajnos manapság sok tekintetben még mindig ott tartunk, hogy a legtöbben a nőket, mint a családi érdekek és értékek önzetlen szolgálóját és kiszolgálóját, az utódok biztosítóját látják, látnák a legszívesebben. Az önmagát megélő, önállóságra törekvő, önállóan is életképes, önkifejező, egyediségét és egyéniségét kibontakoztató nő, akinek vannak megvalósítandó víziói, álmai, elképzelései, melyek nem feltétlen egyeznek a nők számára kijelölt utakkal, gyakran szembesülnek a társadalom, a közösség, a család rosszallásával. A kreativitás és önkifejezés, önmegvalósítás megélésének vágya és a külvilág között fennálló konfliktus alkalmas arra, hogy megtörje a nőt, s a lelki elfojtások kierőszakolásával elindítsák a kóros szervi folyamatokat is, melyben az elfojtott alkotó, teremtő erő, mely mindenképpen szeretne megnyílvánulni, sokszor kreatív szervi kitüremkedések formájában, azaz miómákban jut kifejeződésre. De a kreatív erőt azonban sokszor a nők saját maguk fojtják el önmagukban azzal, hogy vélt vagy valós kötelességeik teljesítése közben nem hagynak elegendő teret annak, hogy saját örömükre alkossanak, belső világuk képeit, álmaikat, érzelmeiket kreatív tevékenységek, teremtő folyamatok formájában megéljék és kifejezésre juttassák. 

Sokszor látom, hogy a modern élet elvárásainak megfelelni akaró nők, vagy azok akik átmenetileg, vagy tartósan kényszerpályákra sodródtak életútjukon, elveszítik azt a fajta gyermeki játékosságukat, amely egyébként alap szükséglete a női léleknek. A játékos alkotásban legalább egy rövid időre feloldóhat a keretek közé szorított személyiség. Ezáltal vagyunk képesek megélni, kiélni magunkból a hétköznapkban elfojtott, de bennünk ösztönös szükségletként munkáló alkotó, teremtő, kifejező, megnyilvánító késztetéseinket, ösztöneinket, melyek arra irányulnak, hogy életre hívjunk és világra hozzunk valami újat... valamit, amit a szellemi világból emelünk át a fizikaiba... a láthatatlanból a láthatóba... 

A női teremtő, alkotó erő és energia a női szervek területein keletkezik, általuk fejeződik ki, nyilvánul meg. Fizikai szinten ennek folyamata a megfoganás, az élet kihordása és világra hozása, amely lelki folyamataink és az alkotási ösztönünk szinonímája is. Ezért van, hogy a miómák kialakulásának oka sokszor a gyermekvállalással összefüggésben is keresendő. A gyermekre vágyó nő, akinek lehetőségei vagy körülményei nem adottak a várandós állapot megéléséhez, van hogy a miómát, mint méhüknek gyümölcsét "növesztik". Érdekes, hogy a női lelket kevésbé figyelembe vevő orvostudomány megnevezésében öntudatlanul is utal erre, amikor esetenként a miómát mérete szerint "x" hetes terhességnek megfelelő besorolásban határozza meg. 

Méhünk aktivitása, ahogy szervi szinten, úgy energetikailag is ciklikusan ugyan, de folyamatosan aktív munkában arra törekszik, hogy megformálja, megérlelje, kifejezze, életre hívja a nő legmélyebb vágyait. Elfojtott ösztönkésztetéseink, elhessegetett vágyaink, és kiszínezetlenül hagyott álmaink nem nyom nélkül vesznek el. Az önmagunkról való lemondás, az élettel, vagy tágabb-, szűkebb környezetünkkel való megalkuvás okán haldoklásra ítéljük zabolátlan női lelkünket, miközben méhünk torzult működésbe kezd, s kreatív erőnk kövé dermedt gyöngyei, a miómák kezdik szűkíteni, "díszíteni" alkotó terét.

A méhükben miómát hordozó nők egyik fontos feladata, hogy felszabadítsák és megéljék a beblokkolódott kretív méh erőt. Ha mindennapjainkban szánunk alkalmat arra, hogy minimális "én-időt" szakítsunk ki, melyben megengedhetjük magunknak a felszabadulást a szabályok, sablonos minták, közhelyes sztereotípiák, korlátok, elvárások és a megfelelés kényszere alól, s átadjuk magunkat önmagunk kifejezésének és megélésének, a női intuícióknak, lelki finomságainknak, s teret nyitunk a női lélek lehetőségei, adottságai, a benne rejlő szépségek számára az áramlásnak és a bensőnkből való kiáradásnak, akkor gyógyító folyamatokat élhetünk meg önmagunkban. 

A mióma tüneteinek enyhítését és gyógyulását a lelki háttér feltárásán és megértésén túl, mely a gyógyulás és a helyreállított egészség maradandó fenntartásának feltétele, alternatív lehetőségekkel is támogathatjuk. Ilyen például a:

- D-vitamin kúra, mely a legtöbb sejtburjánzásos betegség esetén jótékony hatást fejt ki
- a Yam gyökér kivonat alkalmazása, mely a hormonháztartás egyensúlyának helyreállítására irányul
- egyéb természetes progeszteron kúra, a háttérben álló esetleges ösztrogén dominancia okán
- a ricinus olajjal, vagy ligetszépe olajjal végzett méh masszázs, illetve méh pakolás, mely megelőzi, sokszor megszünteti a menstruáció idején jelentkező kellemetlen tüneteket
- gyógynövények alkalmazása, melyek támogatják a méh és a hormonháztartás egészséges működését, valamint segítik a stresszoldást
- étrendi változtatások, melyek nélkülözik a méh számára ártalmas ételeket
- valamint a megfelelő és rendszeres mozgás

Írta: Regősvölgyi Regina








Megjegyzések