Csakrák, a lélek fejlődésének állomásai

Fotó: chopra.com

Az ember étertestében lévő energiaközpontok, azaz a csakrák világa tulajdonképpen minden ősi kultúra számára évezredek óta ismert. A csakra szanszkrit eredetű szó, jelentése: kerek, korong. Magyarországon a csakrák ismeretét a táltosok birtokolták. Bár nem bizonyított, de több helyen említik, hogy a táltosok almáknak nevezték az energiaközpontokat. Sajnos a XV. században a kereszténység kissé elnyomta a magyar csakra-tudást, ezért történelmi forrást nem találunk erről, viszont maga az alma, mint hatalmi jelkép „országalma” néven mindannyiunk számára ismert.

A csakrák a gerincoszlop mentén, egymás fölött helyezkednek el, a szivárvány színeit követve. Különböző testtájakhoz és belső elválasztású mirigyekhez kapcsolódnak, harmonikus működésük szükséges ahhoz, hogy egészséges és teljes életet élhessünk. A csakrák egyben a lélek fejlődésének állomásait is szimbolizálják, időszerűen aktiválódva és támogatva a tudatosság eléréséhez szükséges képességeket, erényeket.


1. GYÖKÉRCSAKRA (URAD-ALMA)

A gyökércsakra vagy más néven kundalini a testben a hátgerinc alsó részén helyezkedik el. Ez az amit az Úrtól kaptunk, hogy energiájának segítségével boldogulni tudjunk az anyagi világban. Ez a Föld felé irányuló tölcsérszerű energiaörvény az, amin keresztül “leszületünk”, megjelenünk fizikai testünkkel az anyagi világban. Színe a piros, eleme a Föld energia, érzéke a szaglás.

Feladata: túlélés, biztonság, bizalom-bizalmatlanság

A földi, anyagi lét biztosítása, a mindennapi élelem, ruházat és lakás, amely az időjárás viszontagságai ellen védelmet nyújt. A biológusok ezt túlélési vagy életben maradási ösztönnek nevezik. Ez biztosítja fizikai létünk alapjait, a csoporthoz vagy a földrajzi helyhez való kötődéseinket biztosítva.

Energiakapcsolata a fizikai testtel: Gerincoszlop, végbél, lábszárak, csontok, lábfejek és az immunrendszer.

Az energia-áramlást akadályozza: A fizikai túléléstől, a számkivetettségtől és a fizikai rend elvesztésétől való félelem.

A földi civilizációk fejlődésének egyik-másik mélypontján, amikor a spirituális tudás gyenge, egész társadalmakat és népeket ez a bizonyos gyökércsakra-gondolkodás vezérelt. Rendszerint ki is tűzték zászlajukra a gyökér-csakra meghatározó színét, a szivárvány színei közül a legalacsonyabb energiaszinttel rendelkező vöröset. Így lett “vörös” Kína, így lett “vörös” a Szovjetunió hadserege, de említhetjük a “Vörös Khmereket” is Kambodzsában.

Kiegyensúlyozatlan vagy blokkolt csakra jellemzői:
Túl kevés energia: passzivitás, kishitűség, félelmek
Túl sok energia: agresszió, düh, ragaszkodás, önbizalomhiány
Nem elég nyitott a csakra: üresnek, gyökértelennek érezzük magunkat.

Szakrális igazság: „minden egy”

Mindannyian egy törzs, közösség, család, nemzet tagjaként indulunk el életünk ösvényén, annak erőit, gyengeségeit, hiedelmeit, babonáit és félelmeit magunkba szívva kapcsolódunk a törzs tudatához és kollektív akaratához. Változásunk során bizonyos hiedelmeket kinövünk, másokat megerősítünk. Hasznunkra már nem szolgáló nézeteinket alulról felfelé vetjük ki magunkból, kezdve a legkorábbival, a legalapvetőbbel, ami különben visszafogna a fejlődésben. Az életünk válságai elárulják, hogy meg kell szabadulnunk a személyes fejlődésünket már nem támogató hiedelmektől. A tudatossággal jár, hogy önmagunkért, egészségünkért, hivatásunkért, magatartásunkért és gondolatainkért felelősséget kell vállaljunk. A közösségünktől tanuljuk meg mi a hűség, a tisztelet és az igazságosság. A hűség egy bennünk lakozó ösztön, íratlan törvény arra nézve, hogy a közösség tagjai, különösen vészhelyzetben támaszkodhatnak egymásra.


2. SZAKRÁLIS VAGY SZEX CSAKRA (LAKOD-ALMA)

A nemző csakra az alhason, a köldök alatt helyezkedik el. Szanszkrit neve (Svadhisthana) kellemességet, édeset jelent. Színe a narancssárga, eleme a Víz, érzéke az ízlelés, hangja – dobok.

Feladata: szexualitás, öröm, élvezet

Ez a csakra a befogadással, táplálással, az érzelmekkel, a szexualitással kapcsolatos. A kapcsolatok erőközpontja, a kapcsolatok, pénz, tekintély és mindezek irányítására való törekvésekkel rezonál. A kiegyensúlyozott nemző csakra életörömöt, belső kreativitást ad, önálló pénzügyi és fizikai túléléshez való képességet és kitartást, az önvédelem, a „harcolj vagy fuss” ösztöne és a kockázatvállalás, a veszteség utáni talpra állás ereje, lázadás és döntéshozási képesség. Energiái hétéves kor körül kezdenek pulzálni és elkülönülni. Az energiái teszik számunkra lehetővé a személyes azonosságtudat kialakítását.

Energiakapcsolata a fizikai testtel: Nemi szervek, vastagbél, a gerinc alsó része, medence, a csípő területe, vakbél és a hólyag.

Az energia-áramlást akadályozza: Az irányítás elvesztésétől, az irányítottságtól és az állapotok domináns hatalmától való félelem, mint árulás, impotencia, pénzügyi veszteség, nemi erőszak, cserbenhagyás, elhagyatottság vagy fizikai leépülés. Ezek mind gyengítik az energiamezőnket, de a legmérgezőbben a bosszú energiája hat a biológiai rendszerünkre.

Kiegyensúlyozatlan vagy blokkolt csakra jellemzői:
Túl kevés energia: depresszió, frigiditás, impotencia, érzelem elfojtása, félelem a kapcsolattól
Túl sok energia: szexuális megszállás, élvezetek hajszolása

Szakrális igazság: „tiszteld embertársadat”

Spirituális szempontból minden kapcsolatunk a tudatosság egyre magasabb szintjeire való emelkedésünket hivatott elősegíteni. A második csakrában lévő spirituális kihívás, hogy megtanuljuk tudatosan kezelni viszonyainkat, olyan emberekkel bocsátkozunk kapcsolatba akik támogatják fejlődésünket és elengedjük azokat akik útjában állnak növekedésünknek. Döntéseket hozunk az ellentétek, a pozitív és negatív energiaminták világában. Döntéseinket bölcsességgel kell meghoznunk, mert minden választással a spirituális energia teremtő ereje nyilatkozik meg. Minden hitben gyökerező döntés maga mögött tudhatja az Ég támogatását, míg a félelemből hozott döntések a hit energiájának a megsértését jelentik. A legbölcsebb ha a pénzt egy olyan szubsztanciának tekintjük, amelyet a hit révén bevonzhatunk az életünkbe. A spirituálisan érett személy olyan belső útmutatás szerint képes irányítani az életét, melyet a pénzügyileg motivált ember őrültségnek és kockázatosnak tartana.


3. NAPFONAT CSAKRA (VÍG-ALMA)

A napfonat csakra négy ujjnyival a szegycsont alatt helyezkedik el. Szanszkrit neve -” Manipura” fényes drágakövet jelent. Színe a sárga, eleme a Tűz.

Feladata: hatalom, akarat, önbecsülés, identitás

Ez a csakra a hatalommal, az önbecsüléssel és magabiztossággal kapcsolatos. A külső és belső világunk közötti kapocsként szolgál. Egyensúlyban lévő napfonat csakrával akaraterőnk és önbecsülésünk, önértékelésünk megnő, képesek vagyunk pozitívan kifejezni magunkat, ambíciózus, tetterős, gátlásoktól mentes, erős, magabiztos személyiséggé érünk. A kockázatvállalás, nagylelkűség, erkölcs, spontaneitás, vidámság jellemez. Ennek a csakrának az energiái pubertáskorban válnak dominánssá.

Energiakapcsolata a fizikai testtel: Gyomor, hasnyálmirigy, mellékvesék, vékonybél, epehólyag, máj és a gerinc középső szakasza.

Az energia-áramlást akadályozza: félelem a visszautasítástól, kritikától és, hogy nem felelünk meg az elvárásoknak, nem tudjuk teljesíteni kötelezettségeinket és fizikai megjelenésünkkel kapcsolatos szorongások.

Kiegyensúlyozatlan vagy blokkolt csakra jellemzői:
Túl kevés energia: szorongás, kudarcorientáltság
Túl sok energia: beképzeltség

Szakrális igazság: “becsüld önmagad”

A csakrában találkozó energiákat egyetlen spirituális cél fonja egybe, hogy segítsen bennünket egyre érettebbé válni önmagunkhoz való viszonyunk megértésében. Az én-tudat kialakításával az intuíciónk a belső útmutatás természetes és állandó forrásává válik. Minden egyes alkalommal, amikor belső erőnk növelése mellett döntünk, csökkentjük a fizikai világ befolyását életünk, testünk, elménk és lelkünk felett. Az önmagunkba vetett hit létfontosságú ahhoz, hogy mindennapi létezésünk kihívásait kezelni tudjuk. Az önfelfedezés első lépcsőfoka a lázadás, amit majd követ a befele fordulás, saját belső énünk felfedezése, a nárcizmus és végül a fejlődés. A spirituális érettség azt a képességet jelenti, hogy tántoríthatatlanul állunk őszinte meggyőződésünk talaján.


4. SZÍVCSAKRA – FOGAD-ALMA

A szívcsakra a mellkas közepén helyezkedik el. Szanszkrit neve -” Anahata” azt jelenti, hogy ”hang, ami két dolog összeütése nélkül jön létre”. A zöldre és a Rózsaszínre rezonál. Eleme – Levegő.

Feladata: szeretet, elfogadás, odaadás

A negyedik csakra az emberi energiarendszer központi erőműve. A középső energiaközpontunk. Energiája emocionális természetű és érzelmi fejlődésünket segíti. Arra tanít bennünket, hogy cselekedjünk szeretettől és együttérzéstől vezérelve és arra, hogy nincs hatalmasabb a szeretet erejénél. A negyedik csakra energiái a spirituális érettség felé vezérelnek bennünket.

Energiakapcsolata a fizikai testtel: szív, keringési rendszer, bordák, mell, csecsemőmirigy, tüdő, váll, kar, kézfej és a rekeszizom.

Az energia-áramlást akadályozza: félelem az egyedülléttől, az elkötelezettségtől, érzelmi gyengeségtől, árulástól és, hogy nem leszünk képesek megvédeni magunkat az érzelmi csapásoktól. A csakra energiavesztesége okozza a sok fájdalmat okozó érzéseket : féltékenység, keserűség, harag, gyűlölet és megbocsátásra való képtelenség.

Kiegyensúlyozatlan vagy blokkolt csakra jellemzői:
Túl kevés energia: bezárkózás, önzés, közöny, érzelemfüggőség
Túl sok energia: harag, szívproblémák

Szakrális igazság: a szeretet az Isteni Erő

Életünk minden egyes kihívása a szeretet valamelyik aspektusának megtapasztalását kívánja meg. A szeretet óriási hatalom és apránként sok- sok lecke által sajátítjuk el a megbocsátás, együttérzés, nagylelkűség, kedvesség az önmagunkról és másokról gondoskodás formájában. A megbocsátással utat nyitunk a gyógyulásnak. A megbocsátás Jézus életében és tanításaiban a tökéletesség spirituális megnyilvánulása, nem pusztán választási lehetőség, de nélkülözhetetlen a gyógyuláshoz. Ez olyan energiákat szabadít fel amelyek csodákra képesek. A negyedik csakrában lévő kérdést, hogy „ mit kezdjek a fájdalmammal” az élet újra meg újra felteszi nekünk, míg válaszunk saját felszabadulásunkká nem válik. A szeretet a legfontosabb kulcs ama boldogság megleléséhez, amiről azt gondoljuk kívül kell keresnünk, pedig a spirituális tanítások megmutatják, hogy az bizony bennünk lakozik. A spirituális tudatosság felé tartó egyetlen ösvény a szíven át vezet attól függetlenül, hogy milyen spirituális hagyomány útján járunk, mert a szeretet az „Isteni Erő”.


5. TOROKCSAKRA – RIAD-ALMA

A torok csakra a nyak aljánál található. Szanszkrit neve -” Vishuddha” jelentése „megtisztulás”. Színe a kék, eleme az Éter.

Feladata: felelősség felvállalása, kapni tudás, inspiráció, önkifejezés, intuíció.

Ez a csakra a kommunikációval, a hanggal és az önkifejezéssel kapcsolatos. Kiegyensúlyozott torok csakrával jól kommunikálunk, megbízhatunk a belső párbeszédünkben, megnyilvánulásaink őszinték. Az ötödik csakra kihívása, hogy akaratunkat és lelkünket rendeljük alá Istennek. Spirituális szempontból legmagasabb rendű célunk személyes akaratunkat az Isteni Erők kezébe helyezni.

Energiakapcsolata a fizikai testtel: torok, pajzsmirigy, légcső, nyelőcső, hipotalamusz, nyakcsigolyák, száj, álkapocs és a fogak.

Az energia-áramlást akadályozza: akaraterővel kapcsolatos félelmek, attól való félelem, hogy nincs tekintélyünk, hogy nincsenek döntési lehetőségeink, nem tudjuk uralni a helyzetet, kicsúszik a kezünkből az irányítás és rettegés az Isten akaratától. A legnagyobb küzdelmet a tudatosodó ember számára az jelenti, hogy döntési szabadságát az Isteni Erőre bízza.

Kiegyensúlyozatlan vagy blokkolt csakra jellemzői:
Túl kevés energia: elfojtás (mint elhárító mechanizmus), önértékelési zavar.
Túl sok energia: manipuláció, beszédzavar, fecsegés

Szakrális igazság: az isteni Erőben való hit

Az ötödik csakra spirituális tanítása, hogy az Isteni Erőben bízó személyes akarat ösztönözte cselekedetek hozzák a legkedvezőbb eredményeket. Minden döntésünk energetikai hatást gyakorol az élet egészére és minden gondolatunkban és állásfoglalásunkban személyes erő nyugszik. Energetikai szempontból nézve a félelem motiválta cselekedetekből származó következményekért kell a legnagyobb árat fizetnünk, mert ezek a döntések káros befolyást gyakorolnak az Isteni útmutatásba vetett bizalmunkra. A karmát lényegében döntéseink energetikai és fizikai következményeinek is tekinthetjük. A negatív döntések folyamatosan visszatérő helyzeteket teremtenek, hogy felnyissák szemünket a pozitív választási lehetőségre. Abban az illúzióban élünk, hogy életünk irányítását mi tartjuk a kezünkben és bukdácsolunk és gyakran szenvedünk addig míg belefáradva feladjuk a harcot és azt mondjuk „Legyen meg a Te akaratod „. Ha egyszer kimondtuk ezeket a szavakat, az Isteni útmutatás életünk részévé válik.


6. HOMLOKCSAKRA (HARMADIK SZEM) –HAT-ALMA

A homlokcsakra a szemöldökök felett, azok között helyezkedik el, harmadik szemnek is nevezzük. Szanszkrit neve -” Ajna” – azt jelenti, ‘tudni, felfogni”. Az indigó és a bíbor színre rezonál. Eleme – Fény.

Feladata: tisztánlátás, spirituális tudás, látnoki képesség

A hatodik csakra a harmadik szem spirituális központjának feleltethető meg, tehát a bölcsesség erőközpontja. Az intuícióval és a Felsőbb Énünkkel való kapcsolattal van összefüggésben. A harmadik szem csakra az átjáró az intuíciónkhoz, az érzékeléshez, és a belső bölcsességhez. a kiegyensúlyozott homlokcsakrájú egyén nagyon intuitív, karizmatikus, tisztánlátó. Képes tisztán gondolkodni, és tudatossága magasabb szintű. A médiumoknak ez a csakra különlegesen erősen vibrál. A hatodik csakra aktiválja azokat a leckéket, melyek a bölcsességhez vezetnek, ezt élettapasztalatok, illetve a tárgyilagosság képességének megszerzése révén érhetjük el. A tárgyilagos valóságfelfogást a „személyes elme” befolyása felett álló tudatállapotnak tekinthetjük, mely éleslátáshoz vezethet bennünket.

Energetikai kapcsolat a fizikai testtel: agy, idegrendszer, agyalapi mirigy, tobozmirigy, szemek, fülek és az orr.

Az energia-áramlást akadályozza: ha félünk az igazságtól, az egészséges ítélettől, ha félünk külső tanácsokra támaszkodni, ha félünk árnyékos oldalainktól és ha vonakodunk attól, hogy feltárjuk félelmeinket.

Kiegyensúlyozatlan vagy blokkolt csakra jellemzői:
Túl kevés energia: túlságosan materiális, racionális
Túl sok energia: fanatizmus, szellem túlhajszolása

Szakrális igazság: „csak az igazságot keresd”

Az igazság és az illúzió közötti különbségtétel az elme és nem az agy feladata. A tudatossá válás során az ember képessé válik leválasztani magát a szubjektív észlelésekről és meglátni az igazságot vagy a szimbolikus jelentést egy adott helyzetben. A szenvtelenség nem azt jelenti, hogy nem törődünk a dologgal, hanem lecsendesítjük magunkban a félelem vezérelte hangokat. Akinek ez sikerült olyan teljes én-tudattal rendelkezik, hogy külső befolyások nem gyakorolnak rá hatást tudatosságán belül. A szenvtelenség állapotában felismerjük, hogy senki sem határozhatja meg saját életünk irányvonalát, amikor változás van életünkben az azért van, mert az élet egy magasabb rendű dinamikája lendít bennünket előre. A tudatosság azt jelenti, képesek vagyunk elengedni a régit és magunkhoz ölelni az újat, azzal a tudattal, hogy minden dolog a megfelelő időben kezdődik és a megfelelő időben ér véget. Ezzel az igazsággal sajnos sok a bajunk, mert az emberi lény stabilitásra, vagyis a változás hiányára törekszik. A változás megakadályozása nem csak haszontalan, de lehetetlen is. Feladatunk az, hogy energiáink legjavával részt venni minden helyzetben tudatában annak, hogy a folyamatos fejlődést szolgáljuk. A tudatosságban bekövetkező eltolódás mindig elhozza az elszigeteltség és a magány időszakát, míg az ember az igazság új szintjéhez hozzá nem szokik, aztán mindig új kapcsolatokra teszünk szert, senki nem marad egyedül sokáig.


7. KORONACSAKRA – UR-ALMA

A korona csakra a fej tetején helyezkedik el. Szanszkrit neve -” Sahasrara” – azt jelenti, „Ezerszer hajtogatva”. A fehér, ibolya és arany színekre rezonál. Eleme – kozmikus energia, amit gyakran akasha néven, vagy éterként emlegetnek.

Feladata: empatikus, gyógyító, vallási öntudat, gyász, átalakulás

Ez a csakra a megvilágosodással, önmegvalósítással, beteljesedéssel kapcsolatos. A hetedik csakrán keresztül tudunk bensőséges kapcsolatot kialakítani az Isteni Dimenzióval. Az ima csakrájának is nevezhetjük. A meditáción és az imán keresztül képessé tesz bennünket a belső tudatosság elérésére, az élet transzcendentális dimenzióival való összeköttetésünket jeleníti meg. Tárolja az ima és a meditációk által generált energiákat, illetve őrzi a szimbolikus látásmóddal összefüggésben álló képességeinket. Az emberi tudatosságot messze meghaladó spirituális megérzések, látomások és intuíció központja.

Energiakapcsolata a fizikai testtel: A hetedik csakra az a pont ahol az életerő belép a testbe. Az energia szüntelenül árad rajta keresztül az univerzumból, Istentől. Ez az erő a testet, az elmét és a lelket egyaránt táplálja, keresztüláramlik fentről lefele az alsóbb hat csakrán és elárasztja a testet. A hetedik csakra energiája a test főbb rendszereire gyakorol hatást, központi idegrendszer, izomrendszer és a bőr.

Az energia-áramlást akadályozza: a spirituális ügyekkel kapcsolatos félelmek., spirituális elhagyatottság és a személyazonosság-tudat elvesztése.

Kiegyensúlyozatlan vagy blokkolt csakra jellemzői:
Túl kevés energia: céltalan, halálfélelem
Túl sok energia: nincs megfelelője

Szakrális igazság: „élj a jelen pillanatban”

A hetedik csakra energiái ösztönöznek bennünket arra, hogy a transzcendenssel való bensőséges kapcsolatra törekedjünk mindenben amit csinálunk. A vallás az első csakra energiáiban gyökerezik, míg a spiritualitás a fizikai világot érintő félelmeink elengedését, illetve az Isteni Erővel való kapcsolat kiépítését szorgalmazó individuális élmény. Ha a transzcendenssel való egységre törekszünk, minden fizikai pszichológiai és érzelmi illúziót el kell távolítsunk magunktól.

Forrás: Dr. Caroline Myss: A lélek anatómiája, Balogh Béla: A tudatalatti tízparancsolata,




Megjegyzések