Tornával a termékenységért



Az Aviva-módszert, amely számtalan egészségi és termékenységi problémát orvosol, Farkas Gabriella Aviva dolgozta ki Palesztínában. Szüleitől korán megtanulta, hogy a testmozgással sok betegségből fel lehet gyógyulni.

Felnőttkorára prímabalerina lett, majd csodálatos karrierjét feladva tornaórákat tartott nőknek, illetve az egészségük megőrzése érdekében saját gyakorlatokat dolgozott ki. Aviva régóta kereste azt a módszert, amely a nőknek segítséget nyújthat – tornával. Több évtizedes munkája meghozta gyümölcsét: szakértelmének és kitartásának köszönhetően megszületett az Aviva-torna. A gyakorlatok magyarországi és nemzetközi ismertségét és elterjedtségét Tóth Líviának köszönhetjük, aki személyesen Avivától tanulta meg őket több mint 15 éve. A módszer hatékonyságáról és a gyakorlatokról Tóth Juli Aviva-oktatót kérdeztük.


Kizárólag a nők „kiváltsága” az Aviva-torna vagy a férfiak is élvezhetik áldásos hatását?

A válasz nem – csak éppen a nők jobb gazdáik önmaguknak, jobban vigyáznak az egészségükre, mint a férfiak, és azért inkább hajlandóak tenni is valamit. Tizedannyi férfi sem érdeklődik az egészség visszanyerését célzó módszerek iránt. Még azok sem, akiknek az egészségügyi állapota ezt kifejezetten megkövetelné.


Milyen problémák esetén nyújthat segítséget ez a módszer?

Nőknek és férfiaknak egyaránt sok különböző probléma leküzdésében segíthet az Aviva-torna. A gyakorlatok hormonális változásokat idéznek elő, ily módon a férfiak esetében serkentik a nemzőképességet, megsokszorozzák az életképes spermiumok számát, jótékony hatással vannak a prosztataproblémákra, illetve a potenciazavarokra. Azért említem először a férfiakat, mert – mint már utaltam rá – ők csak akkor jönnek, és elég kis számban, ha már nagy a baj, pedig a rendszeres tornával orvosolhatnák a problémáikat.

A nők esetében a torna karbantartja a méh izomzatát, és fokozza a vér átáramló mennyiségét, amelynek hatására a ciklus lerövidül és csökken a vérveszteség. Változókorban megszünteti a kellemetlen tüneteket, így lehetővé válik, hogy a nők tovább érezhessék nőnek magukat. Gátolja a csontritkulást, a hőhullámokat, a hüvelyszárazságot, mozgásba lendíti az idővel csökkenő ösztrogénhormon-termelést, valamint megszünteti az inkontinencia-problémákat.

A gyakorlatok további hatása a hormontermelés normalizálása. A túlzott szőrösödés, a pattanásos bőr, sőt a tesztoszteron szint elcsúszásának problémájára is hathatós megoldással szolgálnak, ezen felül jótékony hatással vannak a méhsüllyedésre, az erős és fájdalmas vérzésre, illetve a peteérés elmaradására. Elősegítik a méh regenerálódását és a tejkiválasztást, továbbá fokozzák a szexuális étvágyat is, ugyanakkor segítenek elkerülni a nem kívánt terhességet, és segítettek már PCOS problémánál vagy HPV vírus esetében is. Persze a menstruációs zavaroknál is kéznél vannak, ha túl hosszú a ciklus vagy éppen rendszertelen.


Milyen bajokkal keresnek fel leggyakrabban az érdeklődők?

Leginkább nőgyógyászati problémákkal jönnek az Aviva Stúdióba. Azokra gondolok itt például, akiknek cisztájuk vagy miómájuk van, akik babát szeretnének, illetve azokra, akiknek hormonproblémáik vannak vagy a változókorba érve szeretnének nők maradni, hőhullámok és más kellemetlen hatások nélkül élni. Premenstruációs zavarokkal vagy fájdalmas menstruációval küzdők is sokszor keresnek meg bennünket.


Milyen keretek között sajátíthatják el a nők/férfiak ezt a remek módszert?

Egy négyórás betanuló foglalkozáson kell részt venniük, hogy megismerjék a módszer lényegét. Fontos kiemelnem, hogy okkal nem találuk az Aviva-tornáról DVD-t vagy videofájlokat, ugyanis akár nyolcéves korban is elindíthatja a menstruációt, ha a gyermeknek valamilyen módon lehetősége nyílik arra, hogy a mozgásokat leutánozva otthon tornázni kezdjen. Ugyanakkor mindenkinek személyre szabottan, a problémájának megfelelően kell gyakorolnia. Más mozgássort végez az, akinek cisztája van, és mást az, aki gyermeket szeretne és egészséges. Ezeket semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni, és a gyakorlatok összeállítását mindig hozzáértőre kell bízni.


Milyen gyakorlatokból áll az Aviva-torna? Mely izmokat hozza a leginkább mozgásba?

Hirtelen váltott lazító és szorító mozdulatokat használunk, amelyek főleg a gát- has- és farizmokat dolgoztatják meg. Így fokozzuk a vérkeringést a genitális zónában, ami által a vér több hormont és oxigént tud eljuttatni a nemi mirigyekbe és a nemi szervekbe, ami beindítja az öngyógyító folyamatokat. Ezekkel a mozdulatokkal a hasi szerveinket is masszírozzuk, ily módon a gyakorlatok megszüntetik a petevezeték letapadását, ezzel sok esetben a meddőség okát is.


Miért fontos, hogy a tanfolyam után is rendszeresen gyakorolják a résztvevők a tanultakat?

A hetente kétszer elvégzett gyakorlatsor vezethet eredményre, gyógyulásra. Se több, se kevesebb. Ugyanakkor minden Aviva-oktató felhívja a figyelmet arra is, hogy a gyakorlás önmagában nem biztos, hogy elég. A torna lassabban hat azoknál, akiknek a szervezete nagyon el van savasodva, ezért betegség fennállása esetén érdemes lugosítani, hogy a gyógyulási folyamatok könnyebben elindulhassanak. A savas környezet megakadályozhatja például, hogy a petesejt megtermékenyüljön, és manapság sokszor éppen ez áll a meddőség hátterében.


A nőgyógyászok és az urológusok elismerik a munkátok hatékonyságát?

Nagyon örülök annak, hogy vannak olyan orvosok, akik nem vonják kétségbe a módszer hatékonyságát, és bízom benne, hogy a jövőben egyre többen segítenek a hozzájuk fordulóknak abban, hogy az Aviva-tornával akár műtéteket is elkerülhessenek. Előfordul, hogy orvosi ajánlásra keresnek föl bennünket, és elmesélik, hogy az orvosuk az operáció helyett javasolta a mi módszerünket. Arra is van példa, hogy ha valakinek a torna nem elég meggyőző, akkor én irányítom orvoshoz, hogy vele is konzultálhasson, és a szakember győzhesse meg arról, hogy megfelelő gyakorlással olyan eredményeket érhet el, amik indokolatlanná teszik a beavatkozást. Sajnos annak ellenére, hogy a torna gyógyító hatású, mégis sokan fekszenek inkább a műtőasztalra.


Hozzávetőlegesen hány „Aviva-baba” született már?

Több mint ezer! Tóth Líviához – aki nagyon sok jól képzett oktatót adott a világnak – már nagyon sok köszönőlevél érkezett azoktól, akiknek babája született, holott korábban lemondtak róla, hogy sikerülhet. Az Aviva-módszer visszaadta számukra a reményt, és segített abban, hogy valóra váljon régóta dédelgetett álmuk. Persze sokan vannak azok is, akik nem ragadnak tollat, hogy megosszák velünk a jó hírt, hogy bővül a család, csak egy-egy véletlen találkozás alkalmával derül ki, hogy már a sokadik babát várják azóta, hogy megismerkedtek a módszerrel. Természetesen rengeteg sikertörténetet osztanak meg velünk azok is, akik nem babára vágytak, amikor elsajátították az Aviva-gyakorlatokat, hanem valamilyen betegségből szerettek volna felgyógyulni, és ez a módszernek köszönhetően sikerült is.





Megjegyzések