A hatékony ima és a hálaadás





A spirituális út fontos elemei az imák. A szellemi oldallal való kapcsolatfelvétel egyik leghatékonyabb eszköze. Főleg akkor, ha tudjuk, hogyan kell hatékonnyá tenni e szellemi "beszélgetéseket". Isten mindig figyel rád, és mindennek a tudatában van, amit gondolataiddal, szavaiddal, imáiddal kérsz. Figyelj! Ebben a tekintetben a negatív gondolatok, aggodalmak is imák - harmadik dimenziós imák.

Az imák leggyakrabban kérésként/kérdésként vagy óhaj/kívánság formájában hangzanak el. Látni fogjuk azonban, hogy a hatékony ima a kijelentésként/megerősítésként is vagy hálaadás formájában is elhangozhat. Ezért a hálaadás kérdését itt – az imáról szóló fejezetben - fogjuk tárgyalni, de a kérések csoportjába tartozó „áldás”-nak külön fejezetet szánunk.

A hatékony ima rövid és lényegre törő, hiszen "jól tudja Mennyei Atyánk, hogy mi van a szívünkben", ezért teljesen fölösleges hosszan ragozni, mit szeretnénk.
Őszinte, szívből jövő és ezért sokkal hatékonyabb egy saját szavainkkal elmondott rövid könyörgés, mint valamilyen betanult és minden odafigyelés nélkül "ledarált" klasszikus ima.
Mindig a tiszta szándék vezeti.
Koncentrált, átélt, amíg elmondom, nem csak figyelek a szavakra, de átérzem a szavak mögött meghúzódó jelentést és érzelmeket. Látomás szerű. Megélem az imát. (Ezt is sokkal könnyebb a saját szavainkkal, kifejezéseinkkel elmondott és érzelmi töltésünkkel felruházott ima esetén.)
Beszélgetés jellegű, kétoldalú. Nem csak kijelentés, közlés, hanem figyelem is a "válaszra". Ami adott esetben lehet teljesen konkrét válasz is, de az is gyakori, hogy megérzem azt, hogy az ima meghallgatásra került.
Egyenrangú felek között zajlik. Őszinte, adott esetben kérő, alázatos, de soha nem megalázkodó. Az Isten és angyalai felé küldött panaszkodás, megalázkodás, alkudozás és a manipulatív kérések nem hallgattatnak meg.
Előremutató, pozitív, a célt mutató kijelentéseket használ, elvárja és hiszi, azt, hogy a kérése teljesülni fog. Nem arról szól, hogy mit nem szeretnél.
A cél kijelölésére szorítkozik és nem tervezi meg annak "elérési útvonalát". Tudja és hiszi, hogy az általa kijelölt cél számtalan úton elérhető és nem korlátozza le azzal a teljesülés lehetőségét, hogy egy be nem tartható - és az általa még nem ismert - körülmények által könnyen megváltozó konkrét útvonalat tervez céljának eléréséhez.
Minden érintett számára a lehető legjobb eredményt biztosítja. Tudd, hogy ez esetleg nem úgy fog teljesülni, ahogyan te kérted. Lehet, hogy Isten valami jobbat tartogat számodra. (Ennek a gondolatnak mindig ott kell lebegni az ima hátterében, de még jobb, ha konkrét kijelentés formájában el is hangzik az imában.)
Még erősebb az ima, ha "ketten-hárman összegyűlnek az én nevemben és úgy imádkoznak". Kérj meg másokat, hogy imádkozzanak veled egy közös cél érdekében, és az ima hatékonysága többszörösére emelkedik.
További segítséget jelent, ha hangosan kimondjuk vagy leírjuk, lerajzoljuk kívánságunkat. Mind a hangos kimondás, mind a képi megjelenítés erősíti a kívánság beteljesedésével kapcsolatos elvárásunkat és hitünket.
Az imák "típusai" egyben - úgy gondolom - az imádkozó szellemi fejlődésének, hitének is mérőfokai. Az alábbi típusok elkülönítésének van jelentősége:

Könyörgés, kérés típusú imák: Ezekben az imákban csak kérünk. Óvatosan, megalázkodva vagy határozottan, esetleg kérdőre vonóan, de az imában csak kérelmek hangzanak el. A kérelem mögé a legnehezebb odatenni, illetve oda érezni azt, a hitet és elvárást, hogy amit kérek annak a megtörténtét valóban el is tudom hinni és elfogadom azt a tényt, hogy meg is érdemlem kérésem teljesedését.

Kijelentő típusú imák: Ezekben az imákban az eredményt mintegy elvárva már nem kérésként, hanem kijelentésként hangzanak el azok a kérések, elvárások, amelyeket az imádkozó kér, illetve közöl Istennel: Óhajait mintegy kisugározza a "Világmindenségbe", hittel és elvárással, annak tudatában, hogy amennyiben ez a hit és elvárás szívből jövő, akkor a kijelentett dolognak teljesülnie kell. E típusú ima mögött általában nagyobb hit, eredménybe vetett bizalom áll, ezért aki belső hittel, így tudja elmondani imáját, annak nagyobb eséllyel is teljesülnek kívánságai.

Hálaadó imák: Az imádkozás legmagasabb szintje, az amikor valaki hálát tud adni egyrészt a helyzetéért, másrészt, a jövőre vonatkozó kéréseit is oly módon tudatja a Teremtővel, hogy már előre hálát ad annak teljesüléséért. A jelen helyzetért adott hála hatalmas megnyugvást és egy abszolút pozitív életszemléletet takar. Aki így tud szívéből, őszintén imádkozni, az elfogadja azt, hogy élete pontosan ott tart, ahol tartania kell, pontosan ott van, ahol lennie kell, azok az emberek veszik körül, akiknek ebben a helyzetben körülötte kell, legyenek. A jelenben él. Nem rágódik a múlton és nem arra vágyik, hogy majd a jövőben - amikor a körülményei így vagy úgy megváltoznak, akkor - boldog lesz. Itt és most elégedett önmagával és a körülményeivel. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem akar fejlődni, akár változni, de a jelenét elfogadva biztos alapot teremt magának a változásokhoz. Azt is tudja, hogy nem biztos, hogy minden pontosan úgy fog végbemenni, ahogyan tervezi, ezért csak a célt tűzi ki és hagyja, hogy a cél elérésének útvonalát, a körülményeket a "sors" teremtse meg. Az elérni kívánt cél hittel teli, hálaadás formájában elhangzó kinyilatkoztatása olyan információs és energetikai feltételeket hoz létre a Világmindenségben, amelyek, nagyságrenddel megemelik a cél beteljesülésének valószínűségét.

Természetesen - amennyiben a magabiztos hit, a minden érintett számára pozitív eredmény tudása, az elvárás és az eredmény elfogadása iránti alázat ott él az ima elmondójának szívében - bármilyen formában elmondható egy ima. Az esetek többségében a három "típus" együttes alkalmazása a jellemző. Az őszinte odafordulás esetén szinte magától - mintegy sugallatként - jönnek a szavak és a formulák. És biztos, hogy az lesz a leghatásosabb...

Még egy gondolat fontosságát ki kell emelni az imákkal kapcsolatosan - csak akkor működik az égiekkel való kapcsolat, ha kérjük - "kérj, higgy és megadatik" - akár a Teremtő, akár az angyalok, a Felemelkedett Mesterek segítségét akarod igénybe venni, az csak a te kérésedre működik. E nélkül - a szabad akarat törvényét tiszteletben tartva - nem tudnak segíteni neked.





Megjegyzések