Szakrális csakra - a biztonság központja


Talán a legbonyolultabb érzelmi sík tartozik a nemi csakrához, nem csak a s zexualitás maga (bár ez a gyökércsakrával együtt működik), hanem a férfi-nő, esetleg férfi-férfi vagy nő-nő viszony megannyi kérdése és buktatója, szenvedése és küzdelme itt jelentkezik. A féltékenység, a hűség, a menni vagy maradni, az elszakadás vagy összeolvadás, a szabadság kötöttség kettősségei és az ezeken való rágódás - a szexcsakra szerveiben okoznak először elváltozásokat. Egy nőnek, ha cisztája van, rendszerint magánéleti problémái is vannak, hisz ezt jellemzően be nem gyógyult érzelmi sérülések vagy éppen folyamatban lévő érzelmi változások okozzák.

Az elengedéssel kapcsolatos félelmek - szakításra, továbblépésre való képtelenség - a hólyagok területén bosszulják meg magukat, s mindkét alsó csakra karbantartását igénylik. Ha valakinek a gyermekvállalással kapcsolatosan vannak félelmei, aggodalmai, természetszerűleg a méhében produkálhat tüneteket. Férfiak és nők esetében a s zexualitással való problémák az orgazmuszavarokban, impotenciában vagy hüvelyproblémákban, s elhízásban, különösen altesti területen mutatkozhatnak meg.

Ha ezen csakra energiái kiegyensúlyozottak, a személy barátságos, odafigyel másokra, humoros, törődő, jók a megérzései, melegséget sugároz magából. A területen jelentkező energiahiány félénk, visszahúzódó, túlérzékeny, szexuális aktivitásban szélsőséges, frigid vagy impotens, negatív és bűntudatos embert eredményez. A túláradó energiák ezzel szemben lobbanékony, támadó, túlontúl ambiciózus, illúziókat kergető, manipuláló, másokat szexuális tárgynak tekintő jellemet rajzol meg.

A nemi csakra a női princípiumot jelenti, ezért a nőiesség jegyei és tünetei egyértelműen befolyásolhatók általa. Ha problémánk van nőiességünkkel, érzelmi világunkkal, párkapcsolatainkkal, mind külsőnkben - hajhullás, hízás, fogyás - mind belsőnkben - ciszták, mellproblémák - nemi jellegeinket támadjuk. Tegyük hozzá, hogy a nemi hormonok termelődése is ezen csakra uralma alatt áll, s mind a férfi, mind a női nemi hormonok meghatározzák külső jegyeinket, hangulatunkat, viselkedésünket, természetünket.

Természetesen a legegyszerűbb az lenne, ha rendet tennénk magánéletünkben és gyermekkorunkban, ha elengednénk, amit el kell, de ezt nagyon könnyű mondani. Fordítsuk meg a dolgot, és kezdjünk el dolgozni a csakránkkal, szagoljuk illatait, hordjuk színét, hallgassuk mantráit és együk ételeit! 

Kezeljük!
A csakra szirmai megközelítőleg kétujjnyira a köldök alatt találhatók. Töve a keresztcsont magasságában mutat a gerincre. Aromaterápiás kezelés szempontjából nyugtató hatással van rá a pézsma és az ámbra, serkentője a rozmaring. Gyógyító kövei: borostyán, citrin, topáz, aventurin, holdkő és jáspis.

Kulcsszavai a biztonság, mások iránti figyelem, szexualitás, kreativitás, erő, őszinteség. Az első két kulcsszó igen szoros összefüggésben van egymással. Csak akkor tudunk másokra felelősséggel odafigyelni, másokat elfogadni, ha biztonságban érezzük magunkat. A szexualitást itt meglehetősen tág értelemben kezeljük. Nem csak a szexuális tevékenységről van szó ugyanis. Idetartozik magának a szexualitásnak az elfogadása, valamint jelen korunk és kultúránk keretei között a férfi és a női szerep értelmezése, elfogadása is. A szexuális energia kétségtelen kapcsolatban áll a kreativitással és a mások bölcs vezetését lehetővé tévő erővel is. 


Pozitív megerősítések:

Közeledem másokhoz. Kinyilvánítom szükségleteimet.

Saját testünk szeretete a feltétele annak, hogy szeretni tudjuk a másik ember testét is!

A csakrában rejlő tanítás végrehajtásához segítségül hívhatjuk Gábriel Arkangyalt. Gábriel a kinyilatkoztatás, a halál és a feltámadás angyala, úgy is hívják, hogy a születés arkangyala, mivel az ember születési folyamatát segíti elő. Ő az, aki az evangéliumokban bejelenti Jézus születését. A tudományok arkangyalának is hívják, mivel elősegíti a Földön a természettudományok fejlődését. Nevének jelentése: “Isten az én erőm”.


A szexcsakra zavaraira visszavezethető néhány fizikai betegség, probléma:

Betegségek, melyek jelzik a második csakra gyengeségét: a mell, a méh, a petefészek és here problémái, elhízás. Néhány betegség: Felfúvódás, Gombás fertőzések, Hajproblémák, Méhproblémák, Mellproblémák, Menstruációs problémák
Lelki betegség: Étvágytalanság, Kapcsolati problémák, Kreativitási probléma, Orgazmus problémák, Étkezési zavarok (anorexia, bulimia) 
Betegségek: bélgörcsök, felfúvódás, gombás fertőzés, hajhullás, hereproblémák, méhproblémák, petefészek-ciszta, impotencia, a prosztata megbetegedései, mellbetegségek, étkezési zavarok, kóros elhízás, orgazmus problémák.


Általános tanácsok a szexcsakra harmonizálásához:

A kapcsolati problémákat nyíltan beszéld meg a társaddal, és lehetőség szerint közösen oldjátok meg. Egyértelműen jelöld ki a határaidat.
Meditálj a női és férfi oldalról
Viselj narancsszínű alsóneműt
Sportolj


Nemi csakra meditáció

Ha alulműködik: képzelj el egy nagy narancssárga lufit, nézd meg, fogd és simogasd meg, majd lassan engedd fel, nézd ahogy elszáll.
Ha túlműködik: képzeld el, hogy egy folyó partján ülsz, nézed a vizet, amely világoskékből lassan sötétedik egészen mélykékig. Nézd amíg jólesik, közben ismételd az o-hangot lassan elnyújtva.

Érzékszerveink megnyitása a természet és általában a külvilág felé – különösen jó hatással van a szakrálcsakrára a Hold (főleg a telihold) látványa.
A vízzel való kapcsolatunk elmélyítése – sok folyadék fogyasztása; uszoda; tengeri sós vagy szódabikarbónás, illetve illóolajas fürdő (ily módon testi-lelki méregtelenítést is végzünk).
Meleg otthon kialakítása.
Egy kis luxus a külsőségek terén (frizura, smink, ruha stb.).
Kapcsolataink fokozatos rendezése (elfogadás, elengedés, megbocsátás).
Hangterápia – érzelmekre ható, melodikus zenék, dalok; a delfinek vagy a madarak hangja; a természet hangjai, különösen a víz csobogása.
Színterápia – viseljünk narancssárgát; aludjunk ilyen színű ágyneműben!
Táncterápia – néptáncok, társastáncok.
Aromaterápia: ilang-ilang, szantál, mirha, narancs.
Drágakő-terápia: karneol, holdkő (akár magunkon vagy magunknál hordva, akár a környezetünkben elhelyezve).

A második csakra a has legaljánál, közvetlenül a szeméremcsont fölött található, de van egy hátsó energiaörvénye is, a keresztcsontnál. A kamaszkorban ez a csakra nagyon intenzíven működik. Ez irányítja a nemi érést, amíg el nem éri valaki a felnőttkort. De más szerepe is van: ez az életöröm központja. Akinél jól működik, az az életben mindig megtalálja a kellemes dolgokat, tud örülni mindennek, és másnak is szívesen szerez örömöt. Tanuld meg ennek is a feltöltését! 


Gyakorlat a szexcsakra energetizálásához:

Medenceemelés
A gyakorlat időtartama: általában öt-tíz perc, de bármeddig lehet végezni. A gyakorlatot kortól, edzettségtől függetlenül bárki elvégezheti.

Feküdj hanyatt lazán, hunyd le a szemedet, és húzd fel a térdedet annyira, hogy a lábfejed kényelmesen a földön maradjon. Emeld meg lassan a medencédet, majd engedd le. A gerinced közben maradjon a talajon. Lassan végezd a gyakorlatot!

A gyakorlat alatt összpontosíts a szexcsakrádra! Képzeld el, hogy a nemi szerveiden keresztül lélegzel ki és be. Tudatosan lazítsd el a szexcsakrádat!

A szakrális csakra a teremtőerő, a kreativitás központja. Ide tartoznak azok az érzelmek, érzések is, amelyek nem az intellektussal, hanem az ösztönökkel vannak összefüggésben, úgymint az anya-gyerek és a férfi-nő kapcsolat, a családi kapcsolatok, a bennünket érő hatások elfogadása és feldolgozása, a megnyílásra és a feloldódásra való képesség, valamint a szexualitás. 


Szakráliscsakra-meditáció

Helyezkedjünk el kényelmesen! Néhány percig összpontosítsunk a légzésünkre! Majd képzeljük el, hogy narancssárga fényt lélegzünk be a szakrális csakránkba! Majd a korall fényt a gyökér és a szexcsakránk tisztítására. A fény a hozzá tartozó szerveket is elönti, és átmossa. A szakrális csakrában és a hozzá tartozó szervekben felgyülemlett elhasznált energiák fokozatosan feloldódnak, s a kilégzések során távoznak a külvilágba, ahol fénnyé válnak.
  

MentésMentés

Megjegyzések