Engedd el a régit, hívd be az újat!




Talán te is érzed, hogy az elmúlt időszak kihívásai teljesen átalakították érzelmi életedet. Bízom benne, hogy ráéreztél, hogy itt az ideje elengedni mindent, ami gátol az előre haladásban. 


Az első és legfontosabb, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy ahhoz, hogy helye legyen az újnak, szükséges elengedni a régit, legyen szó akár érzésekről, akár tárgyakról, amiket évek óta nem használunk. 


Nálam a nagytakarítás mindig azzal kezdődik, hogy megválok azoktól a dolgoktól, amiket egy ideje nem használtam. Elajándékozom valakinek, aki örül neki, ezzel helyet adva az újnak. Rendszerint néhány napon belül valóban kerül a helyére valami számomra hasznos dolog. 

Ezt évente legalább kétszer megcsinálom, így soha nincsenek régi, elnyűtt energiák a lakásban. Nálunk mindig, minden használatban van. A ritkábban látogatott helységeket, sarkokat jó alaposan kitakarítom, kiszellőztetek, átrendezkedek, a lakásunk mindig az aktuális lelki állapotunkat tükrözi. Ilyenkor mintha új életre kelnének a színek, érezni, milyen frissek az energiák. 


Megjelenik bennem az igény a belső nagytakarításra is. 


Elsőként átgondolom, mi minden van, amit ideje elengednem. Itt nem csupán azokra az emberekre gondolok, akik nem szolgálják a fejlődésemet, hanem elsősorban rossz szokásokra, melyek visszatartanak a fejlődéstől, az előre haladástól. Meggyőződésem, hogy embertársaink csupán a tükröt tartják elénk, a megoldandó feladat bennünk van. 


Összeírom, mi mindenben akarok fejlődni. Tegyük fel, van néhány feladat, amit véghez szeretnék venni. Csak a példa kedvéért: 


  1. Egészségesebben szeretnék élni, mert érzem, hogy kissé elhanyagoltam magam az utóbbi időben, és ez kihat a közérzetemre.

Cél: Heti háromszor egy óra intenzív mozgás, egészségesebb étkezés sok friss zöldséggel és gyümölccsel. 


És most jön a lényeg. Megtervezem, hogyan fogom ezt véghez vinni. Lépésenként haladok, mert ha teljesen megtagadom az eddigit és fejest ugrok az újba, hamar elfáradok és feladom. 


Tehát! Elhatározom, hogy sportolni fogok, kitűzöm célként a 10 km-es futást. Ha egész évben ültem a kanapén, és azonnal teljesíteni akarom a kitűzött célt, akkor elképzelhető, hogy ez a hamar kedvemet szegi. Elfáradok, kiégek, és a másnapi izomláz még az élettől is elveszi a kedvemet. 


Így első nap magamra öltöm az edzős ruhát, és elmegyek sétálni benne. Jól fog esni a friss levegő, feltöltődöm kicsit. A következő alkalommal már kicsit intenzívebben gyaloglom, pici pihenőkkel. Egy-két hét után már beiktatok néhány perces futást a gyaloglásba. És így tovább…

Kilépek a komfortzónámból, minden nap picit tovább megyek, mint ami kényelmes. Így nő az állóképességem, büszke leszek magamra. És ami a legfontosabb: megértem, hogy egyáltalán nem félelmetes és fájdalmas a változás. 


Közben minden nap iszom egy pohárral több vizet. Hiszen ha eddig fél litert ittam, nem fog menni egyből három-négy liter. Eleinte elhagyom a csokoládét, később a kenyeret, és így tovább. 



De lássunk most egy példát a belső átalakulásra: 


2. Cél: Megtanulok kiállni önmagamért, jobban becsülöm azt, aki vagyok


Tudom, ez nem egyszerű feladat, de lépésekre lebontva nem olyan bonyolult. Ennek is vannak könnyebb és nehezebb részei. 

Először is érdemes olvasgatni, tanulgatni a témában, mélyebben magunkba nézni, mi okozza bennünk a folyamatos bűntudatot, megfelelni vágyást. Miért követelem magamnak tudat alatt a szenvedést. Ki az, akivel szemben folyton kudarcot vallok? Ki az, aki mindig kihoz a sodromból? Ki az, aki uralkodik felettem? 


Szándékomban áll megoldani ezt a kapcsolatot, és tudom, hogy utána megoldódik az a problémám is, hogy képtelen vagyok kiállni önmagamért. 


Felhív édesanyád. Ahogy meglátod a kijelzőn a nevét, már görcsbe rándul a gyomrod. Arra kérlek, ilyenkor végy néhány mély lélegzetet. Itt az idő kiállni magadért! Mondd el, hogy: -Anyukám, én tiszteletben tartom a véleményed, de én másképpen gondolom… Mondd el, hogy ha fáradt vagy, ha nyűgös vagy, és nem szeretnéd végighallgatni a panaszáradatot. 

Az első lépés az, hogy őszinte vagy. Te hagyod, hogy úgy élje az életét, ahogyan ő akarja, de ehhez neked is jogod van. 


Tehát mondd meg nyugodtan, ha más a véleményed. Arra figyelj, hogy sose támadj, szeretettel kommunikálj. Mondd el, hogy örülök neki, hogy olyan ember vagy, akivel bármit meg tudok beszélni. Építsd fel. Teljesen más lesz a hozáállása. 


Ha úgy érzed, erre még képtelen vagy, írj neki levelet. Így jobban össze tudod szedni a gondolataid, és beleszólni sem fognak. Írj ki magadból mindent, de ne feledd, a szavaid szeretettel legyenek átitatva. Ne vádaskodj! Ez a legjobb blokkoldás két ember között. 


Fel fogsz szabadulni, hatalmas kövek esnek le a szívedről. Ez az igazi belső nagytakarítás. Ezután megnő az önbizalmad, és nem fogod gondot okozni átkopogni a szomszédba, ha túl hangos a zene… és így tovább… folytathatnám a sort! 


Egyetlenegy dolgot érdemes megjegyezni: ha megjelenik bennünk egy érzés, azonnal cselekedjünk. Ne halogassuk a dolgok megoldását, mert minél többet várunk, annál rosszabbul fogjuk érezni magunkat. Minden fizikai tünet arra hívja fel a figyelmet, hogy valamit nem oldottunk meg, nem engedtünk el, nem bocsátottuk meg… 


Itt az idő az elengedésre, és az új befogadására. Ha elengedjük a mérgező érzéseket, meg fogja tölteni helyüket a szeretet, és ezzel bármit képes leszel megteremteni, amire vágysz!


Kellemes nagytakarítást kívánok!


Guzsik-Mohácsi Viktória (http://elozoeletek.blogspot.com)


Online meditációk és előadások: https://www.patreon.com/utmutatoaleleknek


Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/utmutatoaleleknek1/?fref=ts


Facebook csoportunk: https://www.facebook.com/groups/1108624685917176/


Gyakori kérdések: http://elozoeletek.blogspot.com/p/gyakori-kerdesek.html


Kövess bennünket instagramon is: https://www.instagram.com/utmutatoaleleknek/


YouTube csatornánk: https://www.youtube.com/channel/UCoeNAsAktMxha-n9QYVit1A


Könyveimről információkat itt találsz: http://elozoeletek.blogspot.com/p/konyvinformaciok.html




Megjegyzések