2017. március 26., vasárnap

😇 ANGYALI ÚTMUTATÁS - Március 26: TUDD, HOGY SZERETETRE MÉLTÓ VAGY!Nekünk, angyaloknak, te vagy a legszeretetreméltóbb ember, akit csak el tudunk képzelni. Látjuk a jóságot, amely a szívedben rejlik, és azt is, ahogyan kifejezésre kívánod juttatni a gyengédséget, valamint azt is, ahogyan befogadod azt. Minden egyes kilégzésed kifelé küldi gyönyörű energiádat.
  Teljes mértékben méltó vagy a szeretetre. Személyiséged, gondolataid és érzelmeid rendkívül gyengédek, fizikai lényed pedig minden téren tökéletes. Minden egyes darabkád teljes egészében káprázatos.
  Mi az angyalaid vagyunk, folyamatosan melletted állunk, és mindig szeretni fogunk téged.


Gondolat a mai napra:

  Szeretetre méltó ember vagyok, olyan, amilyen például ebben a pillanatban is. Az angyalaim látják igaz önvalómat, gondját viselik, és biztonságosan megoszthatom másokkal azt, aki valójában vagyok. Nagyra értékelem magamat - ugyanúgy, ahogyan Isten szeret engem. 

Doreen Virtue
Aktuális oldások és tanfolyamok programja az alábbi linken megtekinthető: 

2017. március 24., péntek

😇 ANGYALI ÚTMUTATÁS - Március 25: Tudd, hogy megérdemled a jót az életedben!


Ugyanakkora szeretet vesz körbe, mint Isten bármely más teremtményét, azonban néha úgy érzed, kevesebb vagy a többi embernél. Ezek a vélemények a félelem visszhangjai csupán, és nem pedig valódi önmagad jellemzői. Az igazság az, hogy Isten csakis a legjobbat kívánja neked, miként minden szerető szülő nagyszerű élményeket remél utódainak. Megérdemled a jó dolgokat, ahogyan minden más ember is érdemes a támogatásra, a szeretetre és a gondoskodásra.
  Amikor kapsz, egyre csak feltöltöd az áldások forrását, amely lehetővé teszi, hogy segíteni tudj másokon. Befogadóképességed beteljesíti Isten azon vágyát is, hogy adhasson neked. Ha megengeded magadnak, hogy kapj, azzal ráhangolódsz az univerzum melódiájára, amely kitartó biztonsággal, rendszeresen ellát mindenkit harmonikus ajándékokkal.
  Teljes mértékben vétlen vagy és méltó a szeretetre. Semmi rosszat nem tettél, és nincs veled semmi baj. Isten ártatlan, becses és hőn szeretett gyermeke vagy. A mai napon add át önmagad a jónak... tárd szélesre karjaidat, légy befogadó és mondd, hogy "köszönöm".


Gondolat a mai napra:

  Megengedem magamnak, hogy kapjak. Szeretettel bánok önmagammal, és ragaszkodást kapok érte. Minél jobban szeretem önmagamat, annál jobban érzem, hogy szeretve vagyok. Minél inkább érzem, hogy szeretnek, annál jobban békésebb vagyok. És minél békésebb vagyok, annál jobban hozzá tudok járulni a világbékéhez. Biztonságosan kaphatok, hiszen ahogyan a többiek is, megérdemlem a jóságot, annak minden lehetséges formájában. 

Doreen Virtue
Aktuális oldások és tanfolyamok programja az alábbi linken megtekinthető: 

2017. március 23., csütörtök

😇 ANGYALI ÚTMUTATÁS - Március 24: MARADJ HŰ ÖNMAGADHOZ!


Érzékeny ember lévén, megérzed, mit akarnak a többiek, és örömöt szeretnél okozni mindannyiuknak. A mai napon az egészséges határok kifejlesztésén fogunk dolgozni, továbbá azokon, melyek során képes vagy megőrizni a segítőkész jellemedet anélkül, hogy meghazudtolnád önmagad.
  Végtelen boldogsággal tölt el, ha segíthetsz valakinek egészségesebbé és boldogabbá válni - ez felsőbb éned kifejezésre juttatása, és része az életcélodnak; támogatjuk eme csodás tulajdonságodat. Angyalodként az a kötelességünk, hogy utat mutassunk neked azokban a helyzetekben, melyekben megbántva érzed magad. Ez akkor történik, amikor túl fáradt vagy túl elfoglalt vagy ahhoz, hogy támogatást nyújts, ám mégis megteszed. Olyan kapcsolatokban is bekövetkezik, melyekben úgy érzed, jóval többet adsz, mint amennyit kapsz ( beleértve az örömöt és az elégedettséget). Ennek mind példák olyan körülményekre, melyekben az építő határok képesek növelni egészségedet és boldogságodat.
  Amikor valaki segítséget kér tőled, megérzéseid és tested a legjobb reakció felé vezetnek majd. Ha bárminemű negativitást érzékelsz a helyzettel kapcsolatosan, akkor itt az ideje annak, hogy elgondolkozz, mielőtt igent mondanál. A szünet alatt hívj magadhoz bennünket: öntsd ki a szívedet a helyzet során felmerülő különféle gondolataiddal és érzéseiddel kapcsolatosan. Segítünk döntésed tisztázásában, és abban is, hogy jól érezd magad, akár igennel, akár nemmel válaszolsz a segítségkérésre.
  Ha őszinte maradsz önmagadhoz, fenntartod energiád emelkedettségét és tisztaságát, és így ösztönző, követendő példát mutatsz más gyógyítóknak és segítőknek. Ha tisztességes vagy önmagaddal szemben, az ajándék a világ számára.


Gondolat a mai napra:

  Hű maradok önmagamhoz, és nagy becsben tartom érzéseimet és energiaszintemet. Biztonságosan mondhatok nemet, amikor abban az útmutatásban részesülök, hogy így tegyek. Sokféle módon tudok segíteni másokon, beleértve az imádkozást is. 

Doreen Virtue
Aktuális oldások és tanfolyamok programja az alábbi linken megtekinthető: 

2017. március 22., szerda

😇 ANGYALI ÚTMUTATÁS - Március 23: VÁLLALJ FELELŐSSÉGET ÖNMAGADÉRT!


Az egyik oka annak, hogy a múltban nem találtad meg az életedben az egyensúlyt az, hogy nem sok hajlandóságot mutattál arra, hogy felelősséget vállalj saját boldogságodért. Annak a gondolata, hogy totálisan felelősségre vonható vagy önmagaddal szemben, olyan félelmeket és feszültséget keltett, melyeket szívesebben elkerültél volna.
 Most már ráébredtél arra, hogy az önmagad iránti felelősség nem egy teszt, amin vagy átmész, vagy megbuksz. Szó szerint azt jelenti, hogy fogékony vagy saját benső magodra - elvégre senki más nem tudhatja, mi tesz boldoggá téged.
 Ha hű vagy ahhoz, aki vagy, az ugyanolyan örömteli és felemelő, mint mások megsegítése. Belső önvalód szeretetét és háláját küldi ki azért, hogy ilyen csodásan gondját viseled.


Gondolat a mai napra:

 Teljes mértékben elfogadom, hogy felelősséggel tartozom saját boldogságomért. Tisztelettel és szeretettel bánok magammal.

Doreen Virtue
Aktuális oldások és tanfolyamok programja az alábbi linken megtekinthető: 

2017. március 21., kedd

😇 ANGYALI ÚTMUTATÁS - Március 22: ÉLVEZD A SZENTSÉGES ÉS NYUGODT PILLANATOKAT!


A mai napon mi, angyalok, azt szeretnénk tanácsolni, hogy teremts egy kis nyugodt időt arra, hogy elméd és tested teljes egészen feloldódjon és ellazuljon. Még öt csendben töltött perc is táplálja és újjáéleszti majd lelkedet és szellemedet.
 Ezen szentséges idő alatt kapcsold ki a telefont, a televíziót és hasonlókat. Merülj el nyugalomban anélkül, hogy megpróbálnád irányítani gondolataidat, érzéseidet és testedet - más szóval: csak legyél.
 Az egyedül, a csendben töltött pillanatok olyan kincsek, amikkel önmagadat ajándékozod meg. Belső éned hálával tartozik neked tápláló gondoskodásért.


Gondolat a mai napra:

 Befektetek önmagamba azáltal, hogy csendben töltök némi időt. Szeretem, amikor elcsendesíthetem az elmémet, és kiélvezem a nyugalom édes neszezését. Az elmém, a testem és az érzelmeim békére lelnek, amint visszahúzódom a csend szentséges területére.

Doreen Virtue
Aktuális oldások és tanfolyamok programja az alábbi linken megtekinthető: 

Lelki megtisztulás Balin, az Istenek szigetén


Ha valaki jönne velünk Balira, az Istenek szigetére, egy intenzív lelki megtisztulásra, még van 1-2 hely 

A részletekről itt olvashatsz:  http://oriannabalitours.com/hu/?view=article&id=16


Tavaszi energiák: A lélek ébredése


Azt hiszem, nincs a tavasznál tökéletesebb alkalom a megnyílásra. Méghozzá azért, mert a felgyorsult energiák hatására, azonnali eredmények születhetnek. A tavasz bátorságra bíztat! Ideje lezárni a mérgező helyzeteket, és megengedni magadnak azon dolgokat, melyek boldoggá tesznek. De vajon tisztában vagy-e azzal, mi okoz Neked örömet? Mi az, amitől szárnyal a lelked? 

Nagyon fontos, hogy az ember tisztában legyen önmagával… Lehet, hogy gyermekkorodban Neked is rosszul mérték fel az igényeid, és még most sem tudod, mitől lehetsz boldog. Amikor sírtál, megetettek… Pedig csak egy ölelésre vágytál… szeretetre… 

Elégedetlen vagy, és hangoztatod, hogy égi segítőid nem állnak melléd… Rajtad nem segít senki. De honnan tudnák, mitől vagy boldog, amikor még Te magad sem tudod? A segítők akkor tudnak előre húzni, ha Te tudod, merre tartasz. Ezt senki nem mondja meg helyetted… Senki más nem tudhatja. 

Itt az idő, hogy kipróbálj olyan dolgokat, amikre mindig is vágytál. Tedd meg, amit eddig nem mertél. Énekelj, táncolj, rajzolj, sétálj nagyokat… Menj arra, amerre a szíved húz. Ha nem lépsz, mindig egyhelyben maradsz. Ha nem prónálod ki, nem tudod meg sosem, Hozzád tartozik-e az adott dolog. Nem tudod meg, emeli-e a rezgéseid, boldogság érzéseket ébreszt-e Benned… 

Légy tisztában azzal, mire vágysz, majd kérd határozottan a segítséget. Így köszöntenek majd be a csodák az életedbe. 

Új életre kelnek most az emberi kapcsolatok és a helyzetek. 
Egyre többet süt a nap, hosszabbodnak a nappalok, fény költözik az életünkbe, a lelkünkbe. 

Mondhatnánk azt is, hogy életedben egy új szakasz kezdődik. A változás iránya attól függ, eddig merre haladtál, és most milyen változások mellett döntesz. Egy gyors, beteljesülésekkel teli tavaszban lehet része annak, aki a fejlődést választja, és tudatosan, napi szinten dolgozik magán. 

A tavasszal elégtételt nyerhetsz, bekövetkezhetnek olyan dolgok, melyekre évek óta vársz. Melyek évekig arra ösztönöztek, hogy fejlődj. A tavasz a tisztulás, ugyanakkor a beérés időszaka.

Aki eddig tudatosan vetett, az nemsokára arathat. Illetve mindenki aratni fog, csak nem mindenki azt, amit szeretne. 

Azt nem mondom, hogy könnyű lesz. De azt tudom, hogy minden helyzet magába foglalja a gyors megoldásokat, így most sokkal nagyobb sebességgel fejlődhetsz. Lehetne ennek az időszaknak a jelszava: "Aki keres, az talál" vagy "Aki zörget, annak ajtót nyitnak". 

Most különösen igaz, hogy nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Aki megoldást akar, megkapja. Tudom, dolgozni kell érte. De most megoldásra kerülhet BÁRMI. Nem kell tovább vinni az évek óta cipelt terheket, melyek súlya alatt már félig összerogytál. Holnap megújult erővel indulhatsz valóra váltani álmaidat. Csak döntsd el, hogy nem beletörődsz és nem feladod, hanem addig kutatsz, míg megtalálod a megoldást. 

A tavasz felpezsdíti a párkapcsolati energiákat.  Az emberek egyre jobban vágynak a valódi szeretetre. Megnyugszanak és egyre inkább megadják magukat az érzéseknek. Egyre több stabil, életre szóló kapcsolat köttetik. Ami már nem a testiségről, az érdekekről szól, hanem a feltétel nélküliségről. Amikor azt érzi az ember, hogy hazaért. Ahol biztonságban érzi magát. Ahol végre mer szeretni és szeretetet befogadni. 

Régóta tartó, minden ideget felörlő karmikus kapcsolatok záródnak le, és szívmelengető találkozásokban lehet részünk. Egyre több valódi pár talál egymásra, amint megnyitják szívüket. 

Ma szánj egy kis időt arra, hogy letisztázd magadban, mire vágysz igazán. Mi az, amit szeretnél stabilizálni az életedben. És vajon mi az, amit még mindig nem tudtál szélnek ereszteni mindahhoz, hogy ezt elérd!?

Ha beleragadsz a régi mintáidba, melyeknek eddig is rabja voltál, azt jelenti, feladtad a boldogság keresését. Hidd el, az élet precízen mutatja, hol tartasz önmagad elfogadásával, szeretetével. Az egész életed ezen múlik. Nem azért jöttél a Földre, hogy másokat szolgálj, hanem azért, hogy önmagad tedd boldoggá. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha nem másokért élsz, hanem megkeresed azokat az embereket, akik elősegítik a fejlődésed. Nem visszahúznak maguk mellé, hanem inspirálnak a haladásra. A küldetésed az, hogy bábból pillangóvá válj! Ne mástól várd a megváltást, csak döntsd el, hogy szárnyalni fogsz. Légy bátor! Itt az idő! Szabadítsd fel magad!


Mohácsi Viktória (http://elozoeletek.blogspot.hu
Aktuális oldások és tanfolyamok programja az alábbi linken megtekinthető: 


2017. március 20., hétfő

😇 ANGYALI ÚTMUTATÁS - Március 21: ÉRTÉKELD NAGYRA SIKEREIDET - MEGÉRDEMLED AZOKAT!Méltó vagy mindenre, miután az isteni szentséges kiterjesztése vagy. A mennyországban minden gyönyörű, gyümölcsöző és áldott. Következésképpen ezeken a tulajdonságokon osztozol minden fivéreddel és nővéreddel.
 Tudd, hogy a legjobbat érdemled, ahogyan mindenki más is. Amikor megengeded magadnak, hogy csodásan élj, a Földre szállt mennyország arcképét mutatod, és megihleted a többieket örömöddel és sikereségeddel. Engedd meg a fényednek, hogy a mai napon a világnak szánt ajándékként szikrázva ragyoghasson.


Gondolat a mai napra:

 Nagyon értékes vagyok. Megérdemlem a jót az életemben, és a számomra biztonságos kapni. Sikereim ösztönzőleg hatnak a többiekre. 

Doreen Virtue
Aktuális oldások és tanfolyamok programja az alábbi linken megtekinthető: 

2017. március 19., vasárnap

😇 ANGYALI ÚTMUTATÁS - Március 20: Becsüld nagyra az egyszerűség szépségét!
Minden, amire csak vágysz, a tied! Sosincs szükség arra, hogy bármi miatt erőlködj, vagy küzdj. Amint kérsz valamit, az azonnal megadatik neked. Amikor kilélegzel és elengeded magad, rájössz,hogy rád vár minden.
 Csupán az ego próbálja meg bonyolultabbá tenni az önmagadról alkotott elképzeléseidet és az életedet, felismerhetetlen jelenetek komplex szövevényévé kuszálva össze azokat. Ne vedd be az ego szövegelését. 
 Az élet egyszerű,miként a szeretet is az. Ténlyeg az.
 A lényeg az, hogy Isten maga a szeretet és az isteni természet mindenütt jelen van, következésképpen a szeretet is mindenütt ott van. Ez az egyszerű igazság.


Gondolat a mai napra:

 Elengedem a küzdelmet, és lehetővé teszem, hogy élvezzem az életet. Felhasználom istenadta erőmet, hogy kielégítsem minden földi szükségletemet. Örömömet lelem az egyszerűségben és a szeretet érzésében. 

Doreen Virtue
Aktuális oldások és tanfolyamok programja az alábbi linken megtekinthető: 

2017. március 18., szombat

😇 ANGYALI ÚTMUTATÁS - Március 19: Szeretetteli elengedés


Ha vágyaid nem öltenek testet olyan gyorsan, mint szeretnéd, kérdezd meg önmagadtól:

- Tán túlzottan erőltetem, hogy valami megtörténjen?
- Talán attól félek, hogy az álmaim nem fognak valóra válni?
- Vannak pontos elképzeléseim arról, hogy vágyaim miként fognak megnyilvánulni?
- Tán hibáztatok valakit a helyzet miatt ( beleértve önmagamat is) ?

Minden "igen" válasz azt mutatja, hogy el kell engedned, és fel kell adnod vágyaidat Istennek, a Végtelen Ellátónak. Amikor tisztán hangot adsz álmaidnak, majd átengeded őket az univerzumnak, akkor igazán gyorsan valóra válhatnak.
A mai napon a vágyaidról való lemondással szeretnénk foglalkozni. Egyes emberek úgy vélik, a feladás egyenlő az apátiával, és hogy az elengedés azt jelenti, " ez az álom nem érdekel többé". Azonban pont az ellenkezője igaz: minél nagyobbra értékelsz egy vágyat, annál fontosabb azt eljuttatni az univerzumhoz; ellenkező esetben, aggodalmaskodásod képes behívni a szorongás egész seregét, ez pedig végigmasírozik teljes vágyadon, s még az életerőt is kinyomja belőle.
Segítünk neked a szeretetteli elengedésben, és biztosítunk arról, hogy a Végtelen  Szellem már most ellát téged minden szükségleteddel ( még ha ezek a javak nem is kézzelfoghatóak a számodra).


Ima a mai napra:

Isten és az angyalok, ezennel feladom álmomat, ami a következő _________ (egészítsd ki). Tudjátok, ily fontos nekem ez a vágyam, és milyen nagyon sóvárgok utána, vagy akár még valami jobb után, hogy most azonnal megnyilvánuljon az életemben. Köszönöm, hogy tisztán vezettek engem, és hogy segítetek most azonnal beteljesíteni az álmomat. 

Doreen Virtue
Aktuális oldások és tanfolyamok programja az alábbi linken megtekinthető: 

11 öregedésgátló titok a világ legidősebb orvosától:


A 105 éves orvos, Shigeaki Hinohara eddig még nem kérte nyugdíjaztatását, és a jelek szerint nem is készül nyugállományba vonulni. Ehelyett dolgozik, tanít, önkénteskedik és személyes blogot is vezet.

A koros orvos 1941 óta a tokiói St. Luke Nemzetközi Kórházban dolgozik, és tanít. Eddig 150 könyvet, kiadványt publikált, ezek közül a leghíresebb a Living Long, Living Good című, amelyből 1,2 millió példányt adtak el.

Shigeaki Hinohara a Japan Times-nak adott interjúban beszélt arról, hogy mi az a 11 dolog, amelyet ha betartunk, sokáig fogunk élni. Lássuk!


1. A testet nem szabad korlátok közé szorítani

Energia attól lesz, hogy jól érezzük magunkat. Mikor gyerekek voltunk és sokat játszottunk, akkor minden pillanatban boldogok voltunk, még enni és aludni is gyakran elfelejtettünk. Felnőtt korban is jót tenne a játszadozás, a móka, a kacagás, mert ilyenkor testünk és lelkünk kiszabadul a korlátok, kötöttségek közül.


2. Meg kell őrizni a normális testsúlyt

Azok az emberek élnek sokáig, fajtól, nemzetiségtől, nemtől függetlenül, akik nincsenek elhízva. Én reggelire egy csésze kávét, egy pohár tejet és narancslét fogyasztok, amibe belekeverek egy kanál olívaolajat, amely nagyon jót tesz a vérereknek és a bőrnek. Ebédre tejet iszom, és pár teasüteményt, de van úgy, hogy semmit, ha sokat kell dolgoznom. Vacsorára párolt zöldségeket, rizst és halat fogyasztok, kéthetente pedig 100 g sovány húst.


3. Meg kell tervezni a napot

Mindig megtervezem a következő napomat, sőt akár hónapokra előre tudom, hogy hol kell lennem, mit kell tennem, de a szórakozásról sem mondtam még le. Úgy vélem, hogy senki sem szabadna nyugdíjba menjen, legalábbis nem 65 évesen, hanem jóval később. Nálunk Japánban ezelőtt 125 évvel állapították meg a 65 éves nyugdíjkorhatárt, amikor a várható élettartam 68 év volt. Ma már a japán nők átlag 86, míg a férfiak 80 évet élnek. Az előrejelzések szerint 20 év múlva Japánban 50 ezer, 100 évnél idősebb ember fog élni.


4. A tudást meg kell osztani másokkal

Évente több mint száz előadást, képzést tartok az általános iskolásoktól kezdve az üzletemberekig. Átlagos 60-90 percig állok egy helyben, ezért szükségem is van a jó fizikai kondícióra.


5. Az orvosok sem tudnak mindenkit meggyógyítani

Ha egy orvos egy gyógymódot, vagy műtétet javasol, kérdezzük meg tőle, hogy ugyanezt a kezelését ajánlaná a feleségének, gyerekének? Én azt hiszem, hogy sok esetben a zene-, vagy állatterápia többet segíthet, mint ahogy azt az orvosok gondolnák. Minden ember más, ezért a kezelések is személyre szabottak kellene legyenek, ami lehetetlenség,


6. Liftek helyett lépcsőzzünk

Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, válaszuk a lépcsőt, és a csomagjainkat is cipeljük magunk. Én így tartom formában az izmaimat.


7. A szórakozás a legjobb módja a fájdalom, a szomorúság elfelejtésének

A fájdalom elfelejtésének legjobb módja a szórakozás. A kórházakban is érdemes lenne ezt figyelembe venni, főként a gyerekosztályokon. A St. Luke kórházban van zene-, állatterápia és művészeti ágak kipróbálására is lehetőség van.


8. Nem szabad megszállottan hajtani a pénzért

Sosem tudjuk, hogy mikor halunk meg, és ezért nem is fogunk semmit sem magunkkal vinni.


9. Mindig álljunk készen

Az élet kiszámíthatatlan. Emlékszem, 1970. március 31-e volt, 59 éves voltam, Tokióból Fukuokába indultam repülővel. Aznap reggel szépen sütött a nap. Miközben a Fuji hegy mellett repültünk, a kommunista liga eltérítette a gépet. A következő 4 napot egy székhez kötözve, 40 fokos melegben töltöttem. Orvosként az egészet egy kísérletnek fogtam fel, figyelve, hogy a testem miként alkalmazkodik a megváltozott környezethez.


10. Választani kell egy példaképet, akinél majd jobbak lehetünk

Édesapám az Egyesült Államokba vándorolt még 1900-ban, hogy tanulhasson. Számomra ő volt a minta, a hős. Később más példaképet is találtam, és igyekeztem jobban teljesíteni nála.


11. Az önkéntesség jó

60 évig a családért dolgozni, élni fantasztikus dolog. Azonban ha már megvalósítottuk a céljainkat, érdemes a társadalomért is tenni valamit. Én 65 éves korom óta, heti 18 órát önkénteskedem, és minden egyes percét élvezem.


Aktuális oldások és tanfolyamok programja az alábbi linken megtekinthető: 


Amikor a nagymama gyermekkora nekünk fáj: a génjeink emlékeznek a felmenőink traumáira


Sorsunk alakulását számtalan módon magyarázhatjuk. Ha a családtagok generációról generációra szerencsétlen helyzetbe kerülnek, akkor hajlamosak vagyunk valamiféle átokról fantáziálni. Mi van akkor, ha a sorsunk kódolva van a génjeinkben?
A magát pszichoteoretikusnak valló F. Galló Béla már 34 éve vizsgálja az emberi lélek működését és az emberi sorsokat a pszichogenetikai törvényszerűségek és az erre épülő, saját teóriái alapján. Nemrég könyvet is írt A bennünk kódolt jövő címmel. Az emlékező gének elméletét nem egyik napról a másikra találta ki, idő kellett ahhoz, hogy felismerje az egyes kapcsolódási pontokat. „Azt azért nem mondanám, hogy első pillanatban, ahogy érzékelhető volt egy-egy családban felbukkanó ismétlődés, rögtön a gének jutottak volna eszembe” – mondja F. Galló Béla. „Sokkal inkább az elterjedt nézet, nevezetesen hogy a család és a família-viselkedési minták követésén alapulnak az ismétlődések. Egy-két év elteltével, amikor megfelelő mennyiségű minta állt rendelkezésemre, akkor fogant meg a gyanú, hogy az ismétlődések, vagy inkább újrajátszási kényszerek mögött nemcsak a tanulás és utánzás van jelen, hanem más, mélyebb törvény, vagy törvények irányítják a genetikai territóriumra jellemző traumaismétléseket, és az abból kialakuló patológia válaszokat. A következő kérdés már csak az volt, hogy átlépi-e a trauma és patológia a családi kereteket és mutat-e egyetemes törvényszerűséget.”


Az egyes élmények kódolttá válnak a génjeinkben

A háborús, vagy egyéb szélsőséges esetek hatása az egyénre és génjeire beleéghetnek a sejtjeinkbe ugyanúgy, ahogy a kisebb „túldramatizált események” is. „Ha a kisgyermek elcsúszik a jégen és a szülők, nagyszülők, esetleg az óvónők nagy patáliát csapnak, biztatják a fájdalom kifejezését, esetleg kompenzálásképpen túlsimogatják a kis balesetből eredő fájdalomért, akkor a tanult fájdalom mint erős impulzus lenyomata traumaként ’beleég’ a sejtek, szervek memóriájába. Ha viszont a környezet az eseményt a helyén kezeli, például játékkal átitatva, akkor a tanult fájdalom nem ölt ilyen mértéket.”

Ezt az élményt a génjeink, a sejtjeink kódolják, egyfajta traumatikus lenyomatot hagynak bennünk. Az esemény kapcsán módosul a szervezet fehérjeszintézise. A megváltozott belső fiziológiás állapot rögzíti a trauma időpontjában meglévő mentális állapotot, a hozzá kötődő gondolatokat, érzéseket. De rögzíti az öt érzékszerv által aktuálisan érzékelt környezetet is: azt az illatot, képet, hangot, ízt, formát, ami ennél a jelentős eseménynél fennállt, így az évek során kialakul az egyénre jellemző traumaláncolat vagy inkább traumaháló.

A pszichogenetika a tudomány jövője: bár maga a tudományterület még gyerekcipőben jár, F. Galló Béla látja a benne rejlő lehetőségeket. „Úgy tekintek a ma még kevéssé feltérképezett, de a tudományos kutatásokban új távlatokat nyitó pszichogenetika szakterületére, mint egy olyan lehetőségre, amely kohéziót teremt az életút, a környezet, a betegségek, a DNS-szintű információk és a pszichológia között.”

Mivel ezek az elemek kódolttá válnak bennünk, így tovább is örökíthetjük őket. A gyakorlatban ez úgy jelentkezhet, hogy például a nagypapa háborús élményei, az átélt szorongása és a félelme megjelenhet az unoka viselkedésében is. Depresszióssá válik, állandóan szorong és ez esetben sem ő, sem a környezet nem tudja, hogy mi állhat ezen tünetek hátterében. „A betegségek ok-okozati összefüggésének feltárása nagymértékben szolgálja a megértést, aminek következményeként a forrásimpulzus nagysága csökken, vagy csökkenhet” – magyarázza a szakértő. „A génpszichológia fogalmát Szondy Lipót kezdte bevezetni a sorsanalízis fogalmával, amellyel rávilágítani igyekszik a döntéseink és betegségeink mögött meghúzódó struktúrákra. A mi kutatásaink ezt a fonalat követve arra a határozott meggyőződésre jutottak, hogy egyetemes az emberek immunválasza a traumákra.”

Minden esetben a gének emlékei a felelősek?

Ez a kérdés mindannyiunkban megfogalmazódik. A sejtjeink emlékei okozhatnak szemmel látható mentális zavarokat, de ez nem azt jelenti, hogy minden esetben a sejtemlékek a felelősek. „Miként lehet szétválasztani a betegség okait pontosabban, hogy a nagypapa életeseményei okozzák-e vagy saját problémáról van szó? A válasz valójában egyszerűnek mondható az egyéni és a familiáris traumatérképek összehasonlításával. A pszichogenetika generációkon keresztül épül, míg az egyén esetleges új traumaelszenvedése mentálgenetikai. Közhely, hogy rendkívül felgyorsult világban élünk – de valóban ez az oka annak, hogy olyan nagy mennyiségű információ, sérelem és trauma érte az emberiséget az elmúlt évtizedek során, hogy eddig nem látott méretű információtorlódás jött létre. Az úgynevezett világháborúk elé azért nem szívesen teszek sorszámot, mert azóta is tart az embermilliókra kiterjedő harc, csak épp nem Európában. Sőt, az ember mindig háborúzik és egyre szélesebb körben, így egyre nagyobb tömegeket érint a halálfélelem, a rettegés és ennek az idegrendszerre gyakorolt hatása generációkon keresztül végighúzódik.”

írta: Sebők Judit 2016. augusztus 29.

Forrás: http://www.ridikul.hu/2016/08/28/amikor-a-nagymama-gyermekkora-nekunk-faj-a-genjeink-emlekeznek-a-felmenoink-traumaira/

Aktuális oldások és tanfolyamok programja az alábbi linken megtekinthető: