A meditáció




“A meditáció minden gyógyító módszer szülőanyja. Tulajdonképpen ez a legerősebb ismert módszer az élet minőségének javítására. A meditáció gyakorlásán keresztül azok a karmikus lenyomatok, amik miatt az ember nem szabadnak és boldognak, hanem korlátozottnak érzi magát, sokkal gyorsabban feloldódnak és mindezt anélkül, hogy új karmát hozna létre. Ennek eredményeként az elme kiterjed és több kreativitást, örömöt és békét tud kifejezni. Az élet sokkal könnyebbnek és teljesebbnek tűnik, ha rendszeresen meditálsz.

Amikor egy-egy ügyféllel a horoszkóp spirituális vonatkozásáról beszélgetek, a meditáció kérdése gyakran felmerül. Sokan mondják el nekem, hogy próbáltak már meditálni az életükben, de nem voltak valami sikeresek. Olykor úgy találom, hogy ennek az az oka, hogy nem megfelelő meditációt végeznek. Nem mindenkinek jó ugyanaz a fajta meditáció. Tulajdonképpen vannak olyanok, akiknek a horoszkópja azt sugallja, hogy csak el kellene menjenek minden áldott nap egy hosszabb sétára, ahelyett hogy behunyják a szemüket a meditációhoz. A legtöbb ember számára mindazonáltal egy kis behúnyt szem, ülve meditálás nagyon hasznos lehet.

Ebből a szempontból a leggyakoribb panasz az, hogy “Nem tudok meditálni, mert annyi gondolatom van. Próbáltam meditálni, de az elmém nem akar lecsendesedni, teljesen mindegy, mit teszek.” Erre én mindig azt mondom: “Hát persze! Ez pontosan így van. Az elmét lehetetlen megfékezni. De ez nem azt jelenti, hogy nem tudsz meditálni. Ez mindössze annyit jelent, hogy sosem tanultad, hogyan értsd meg, illetve hogyan kezeld a gondolatokat, amik a meditáció alatt felmerülnek.

A meditáció valószínűleg egyszerűen a legfontosabb dolog, amit az életben tehetsz annak érdekében, hogy nagyobb energiát, életerőt és boldogságot teremts. Ezt tekintjük egyes számú gyógyító módszernek a nehéz asztrológiai periódusok kezelésében. Mégis a legtöbb ember csak tessék-lássék fektet energiát abba, hogy megpróbáljon megtanulni meditálni. Hanganyagot hallgatnak, könyvet olvasnak, és soha nem jutnak komoly tanításhoz. Másrészről viszont gondold végig, mennyi időt és energiát fektettél abba, hogy kiépítsd a karriered. Mielőtt jelentkeznél egy munkára, többezer dollárba kerülő 16-20 év tanulási időszakot zársz le. Amikor pedig végül beindítod a karriered, időszakonként még mindig vissza-visszamész továbbképzésekre, hogy naprakész lehess a szakterületeden. Az évek során számolatlanul teszed bele az órákat és viseled el a súlyos nyomást és stresszt abban a hajszában, hogy fenntartsd az életed. Mindezek az erőfeszítések azonban nem biztosítják, hogy képes légy élvezni azt, amit elértél. A világ tele van rendkívül sikeres főnökökkel és szakemberekkel, akik szenvednek a gondok és a stressz súlya alatt és közepesen vagy súlyosan depressziósak. Üres életet élnek kevés örömmel, szenvedéllyel.

A meditáció a leghatékonyabb módszer abban is, hogy csökkentsük a stresszt és elősegítsük a jóllétet. A meditáció alatt az elme az éberség egy sokkal finomabb, kiterjedtebb és örömtelibb szintjéhez szokik hozzá. A meditáció után a tudatosságnak ez az állapota átmegy a tevékenységekbe, megteremtve ezzel annak alapjait, hogy az élet külső területei sokkal teljesebben élvezhetők legyenek.


A meditáció alatt az elme és a test nyugalomban van. A meditáció különböző formáiról több tanulmány is készült pl. a Harvard Orvosi Egyetemen és a Stanford Kutatóintézetben. Arra a megállapításra jutottak, hogy a meditáció a pszichológiai nyugalom olyan szintjét nyújtja, ami sokkal mélyebb, mint az alvás. Ez azt jelenti, hogyha meditálsz, a tested mély nyugalomra lel. A meditáció után frisebbnek, éberebbnek és élőbbnek érzed magad. Az elme hajlik rá, hogy boldognak érezze magát teljesen ok nélkül. Ez nagyon hasonló ahhoz az élményhez, amit valamennyien megtapasztalunk néha, amikor reggel egy nagyszerű éjszakai alvás után ébredünk. Frissnek, nyugodtnak és boldognak érezzük magunkat anélkül, hogy erre bármi okunk lenne. A nap folyamán minden jobban megy, mivel a mentális energiaszintünk magas és maga az elme sokkal békésebb és örömtelibb. Ez egy természetes tapasztalat. A meditáció ugyanezt teszi, csak egy sokkal mélyebb szinten. Mivel a nyugalom szintje, amit teremt, sokkal mélyebb, mint az alvásé, az a szint is sokkal nagyobb, amire felfrissíti és felüdíti az elmét és a testet. A rendszeres meditáció eredményeként a háttér energia szint, a kreativitás és a boldogság növekszik az elmében. És ezt visszük aztán magunkkal, így éljük át minden élményünket, minden tevékenységünket teljes elmével.” – James Kelleher facebook oldaláról, fordította Adams Éva.

Megjegyzések