A jó alvás titkai





Az elmúlt években sokan számolnak be arról, hogy megváltoztak alvási szokásaik. A sok feszültség miatt sokszor nehezebben alszanak el, vagy pont ellenkezőleg, szinte egész nap aludnának. Felébrednek az éjszaka közepén és álmatlanság gyötri őket. De lehet akár ezek kombinációja is. 


Most, a nagy tisztulások idején különösen fontos, hogy megfelelő helyet biztosítsunk magunknak a pihenésre.

Rögtön hozzá is tenném, hogy az alvásproblémáknak számtalan oka lehet, én csupán abban szeretnék segíteni, hogyan teheted jobbá kicsit az éjszakáidat. 


 Fontos, hogy a hálószobád az otthonosság érzését keltse benned, amikor belépsz oda. Mivel legfőbb rendeltetése a pihenés és alvás, lehetőleg az ágyon kívül ne sok minden legyen benne.


 Elsőként szabaduljunk meg minden elektromos dologtól. Nincs helye a hálószobában tv-nek, rádiónak, telefonnak. Az elektroszmog feszültséget kelt, sőt megbetegíthet. Ne feledjük, minden nap 8 órát töltünk el itt.


Fontos lehet a szoba falainak színválasztása. Kerüljük a sötét és túl intenzív színeket. A piros, bordó és narancssárga színektől feszültek leszünk, nem tudjuk kipihenni magunkat. A sötét színek elszívhatják energiánkat és lehangolttá tesznek. A legmegfelelőbb a halvány zöld, mely a természet érzését kelti bennünk, és gyógyítólag hat testre és lélekre. A halvány lila, halvány barna és a világoskék is kiváló. Érdemes 1-2 élő, zöld növényt elhelyezni hálószobánkban.


Az ágynemű színe és mintája is fontos lehet. Részesítsük előnyben a halvány, pasztel színeket, és azokat a mintákat, melyek a béke és nyugalom érzését keltik bennünk.

Ugyanez elmondható a falon lógó képekre is. Angyalok, tündérek, megnyugvást sugárzó természeti képek, szerelemre emlékeztető, harmonikus színű fotók mind alkalmasak hálóterünk díszítésére.


Ne legyen túl meleg, 19-20 fok éppen elegendő.

Legyen minél sötétebb, a fény ne zavarjon.

Érdemes az ágy mellé szőnyeget tenni, ha éjszaka lelépünk, akkor komfort érzetünk legyen.

Ha este, lefekvés előtt kiszellőztetünk, a friss levegővel sokkal jobb lesz az éjszakánk.

Törekedjünk arra, hogy a hálószobánkban minél természetesebb anyagokat használjunk. Gondolok itt az ágykeretre, matracra, bútorokra.


Nekem mindig van a hálószobámban egy csokor levendula, mely nyugtatóan hat rám. De sokszor párologtatok hasonló hatású illóolajakat, mint pl. szantálfa, citrom, ilang-ilang, kamilla, narancs, tömjén.

Csak vegyszermentes illatosítókat használjunk.


Ha jól akarunk aludni, akkor lefekvés előtt 4 órával már ne fogyasszunk nehéz ételeket. A könnyű zöldségek például megfelelő vacsora alapanyagok. 


A legoptimálisabb alvási idő 8 óra, 23 óra és reggel 7 óra között megszakítások nélkül.


Lefekvés előtt kerüljük el azokat a tevékenységeket, melyek szorongást okoznak (öldöklős filmek, híradó pl), és húzzunk ki a konnektorból mindent.


A napközbeni rendszeres sportolás javítani fogja alvási ciklusunkat.


Ha lehet, akkor lefekvés előtt gyógynövényteákat fogyasszunk, és kerüljük a koffeines, cukrozott italokat.


Használjunk természetes anyagú hálóruhát, hogy bőrünk lélegezhessen.


Érdemes közvetlenül lefekvés előtt zuhanyozni. Először meleg vízzel, majd hűvösebb zuhannyal fejezzük be. Sokkal jobban fogunk aludni.


Guzsik-Mohácsi Viktória (http://elozoeletek.blogspot.com)


Online meditációk és előadások: https://www.patreon.com/utmutatoaleleknek


Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/utmutatoaleleknek1/?fref=ts


Facebook csoportunk: https://www.facebook.com/groups/1108624685917176/


Gyakori kérdések: http://elozoeletek.blogspot.com/p/gyakori-kerdesek.html


Kövess bennünket instagramon is: https://www.instagram.com/utmutatoaleleknek/


YouTube csatornánk: https://www.youtube.com/channel/UCoeNAsAktMxha-n9QYVit1A


Könyveimről információkat itt találsz: http://elozoeletek.blogspot.com/p/konyvinformaciok.html



Megjegyzések