Jin és jang a konyhában - hűtő-fűtő falatok



Hideg lábak, fagyos kezek, állandó vacogás, vagy éppen hőhullámok, kellemetlen izzadás... Ismerősen cseng? Eláruljuk, mit egyél, hogy jobban érezd magad! 

A hagyományos kínai orvoslás szerint a szervezet mindig a jin és a jang, vagyis a női és a férfienergiák egyensúlyára törekszik. E két erőhöz különböző fogalompárok kapcsolódnak, mint például hideg-­meleg, sötét­-világos, lágy-kemény. A túlzott didergés, vagy az állandó hőségérzet ennek az egyensúlynak a felborulását jelzi.


Mindig a szezon szerint

A kínaiak a természet szerves részének tekintik az ételeket. Szerintük mindegyik jin vagy jang típusú, és az öt elem (tűz, víz, föld, fa és fém) bizonyos aránya jellemzi őket, ezért jellegzetes hatást gyakorolnak a szervezetre. Alapvetően két csoportra oszthatók: bizonyos élelmiszerek hűsítik, míg a többiek melegítik a testet. Nem véletlen, hogy jó néhány közülük épp akkor terem, amikor ezen tulajdonságukat kihasználhatjuk, a nyári melegben kifejezetten jólesik például a görögdinnye. A hidegben viszont inkább a kiadósabb húsokra fáj a fogunk...



Jin ételek – „hűsítenek”

Görögdinnye • szőlő • gránátalma • citrom • mandarin • őszibarack • szilva • datolya • padlizsán • zöldborsó • káposzta • sárgarépa • torma • petrezselyem • paradicsom • földimogyoró • gomba • sertéshús • hal • kefir • víz • só • ecet



Jang ételek – „melegítenek”

Búza • rizs • hajdina • kukorica • mustár • piros paprika • banán • körte • burgonya • vöröshagyma • retek • fokhagyma • bab • dió • méz • szezám­, napraforgó­ és kukoricaolaj • marhahús • baromfi • nyúlhús • tehéntej • tésztafélék • liszt • bor • zöld és fekete tea • cukor • tyúktojás






Megjegyzések