Légy önmagad!




Nem értékel eléggé a partnered? A főnököd alábecsüli a képességeidet? A kollégák nem vesznek komolyan? Mindezen változtathatsz! Nem kell hozzá más, csak nagyobb önbizalom! 

Sokan vannak, akik inkább alkalmazkodnak, semhogy határozottan kifejeznék az akaratukat. De ennek nagy ára van: aki nem tudja érvényre juttatni a saját véleményét, mások számára teszi kényelmessé az életet. S ha szeretnék is érvényre juttatni saját egyéniségüket, nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. 

Pedig gyakorlással fejleszthető az önbizalom. Nem kell hozzá más, csak hogy pontosan azt mondd, amit akarsz, azt kérd, amit kapni akarsz, és minden helyzetben tarts ki a véleményed mellett. Túlzások nélkül, de következetesen.

– Ez néha nem is olyan egyszerű, mert ha a saját érdekeid és igényeid mércéjét magasabbra helyezed, ezzel egyidejűleg másokét sorolod hátrább. Ha így teszel, újra és újra érdeklődsz, hogy nem bántottál-e meg valakit - mondja Szabó Andrea pszichológus. – Miért olyan fontos az öntudatosság? - Mindenkinek saját egyénisége van, de elvész, ha túlságosan alkalmazkodik másokhoz. 

A kellő öntudat azért fontos, hogy azt az életet élhesse, amire az adottságai szerint képes. Ha ez nem sikerül, akkor egy idő után mások életét éli. És végül ezt írhatják a sírkövére: „Mindenkinek tetszett, ahogy éltem, csak nekem nem.” Nagyon sok embernek még sincs elegendő önbecsülése.

A temperamentumot, az egyedi génösszetételt készen kapjuk, amikor megszületünk, a kisebbségi érzést nem. Egyetlen kisbaba sem gondolja: most inkább nem sírok, nehogy újra felidegesítsem anyát.

Csecsemőkorban még minden embernek jó az érvényesülési képessége. De ez idővel elvész, mert különböző ítéleteket hall a szüleitől, amelyek nyomot hagynak: a pozitív, mint például a „nagyon ügyes gyerek vagy, meg tudod csinálni!” ugyanúgy, mint a negatív: „jaj de ügyetlen vagy, neked ez úgysem sikerül”.

És mivel a gyerekeknek még nem fejlődött ki a védelmi rendszerük, mindent befogadnak. Az agyukban pedig elraktározódik a „nem sikerül” és a „nekem ez nem megy, nem érek semmit”.

Az ilyen mondatok – mint a Csipkerózsikában, ahol a jó és a rossz tündérek varázsigéket mondanak a bölcső felett – meghatározzák egész későbbi életét. Vagyis a negatív üzenetek nemcsak tovább élnek, de idővel be is teljesülnek, meghatározzák a gondolkodást, a cselekedeteket. Aki nem értékeli magát kellőképpen, nem tud kiállni a saját érdekeiért, hagyja, hogy elnyomják. A negatív üzenet idővel önmegvalósító jóslattá válik.

Ha azt gondolja valaki: „Á, minek mondjak bármit is, úgysincs semmi értelme”, akkor így is viselkedik, ennek megfelelően nem ér el semmit, és ettől még kisebbnek, még értéktelenebbnek érzi magát.

Az önmegvalósítás azt jelenti, hogy megálljt parancsol, a régi lemezt kiveri a fejéből és újat vés be helyette. De más gyerekkori élmény is szerepet játszik: ha otthon nagy a fegyelem, akkor nagyon nehéz a kibontakozás. A kislányokat egyébként is arra nevelik, hogy alkalmazkodjanak, legyenek tekintettel másokra.

Felnőttkorban is megtanulható, hogy jobb, ha tartom a számat. Például, ha valaki elveszíti az állását vagy a partnerét. De az éles kritika, a visszautasítás, sőt akár egy súlyos baleset is előidézheti, hogy az ember tudatosan vagy tudat alatt elhatározza: többé nem érvényesíti mindenáron az akaratát.


Minden pozitívra fordítható

A magunk lebecsülését is tanultuk, tehát meg lehet tanulni azt is, hogyan értékeljük helyesen önmagunkat. Nem mondom, hogy ez egy csapásra és segítség nélkül sikerülni fog. Aki gyermekkorban sok verést kapott, vagy más atrocitás érte, jobb, ha ezeket először valamilyen csoportos terápia keretében próbálja feldolgozni.

Egyedül is szert lehet tenni nagyobb önbecsülésre, például azzal, hogy mindennap döntéshelyzetbe hozzuk magunkat. Minden alkalommal le kell győzni a félelmet, ami eleinte mindig jelen lesz, de minél gyakrabban kell átlépni félelemküszöböt, annál határozottabbá válik az egyén.

És ami nagyon fontos: rögtön fel kell hagyni az áldozatszereppel. Ez persze nem megy máról holnapra. Következetesnek kell lenni. A többiek számára az alkalmazkodásasokkal kényelmesebb volt –ha most hirtelen saját akaratát érvényesíti, először valószínűleg heves tiltakozást vált ki. Ezt át kell vészelni.




Megjegyzések