Mitől egészségesek a piros ételek?


A piros szín önmagában is jótékony hatással van szervezetedre. Ha látod biztonságérzetet ad, szenvedélyessé tesz. Belül pedig feltölt energiával. A piros tehát nemcsak a lelkedre, de az emésztésedre is jótékony hatással van 

A piros színű zöldségfélék és gyümölcsök színét az úgynevezett likopin molekula adja, amely tulajdonképpen a sárgarépában is megtalálható karotin módosulata. Nem képződik belőle A-vitamin, de hatékony antioxidánsnak számít. Amellett, hogy megvéd a tumoros betegségek ellen, csökkenti a szervezetedben lévő rossz koleszterint, és még a szívedet is karban tartja. 


Paradicsom 



A paradicsom az egyetlen olyan magas likopin tartalmú zöldség, amely megvéd a daganatos betegségek kialakulása ellen. Ezenkívül magas C-vitamin tartalma miatt is ajánlatos a fogyasztanod. Mindennapi étrendetet változatossá teheted vele, hiszen szenvicsre, salátába is teheted vagy akár önmagában, öntetként és szószként is fogyaszthatod. Ha igazán tenni akarsz az egészséged érdekében, akkor főzzél hetente legalább kétszer hámozott paradicsomból magadnak zöldséglevet. Szakemberek szerint ugyanis, főzve sokkal nagyobb a tápértéke, mert a likopin így tud könnyen kiszabadulni a növényi rostok közül. És mint már előbb is említettük, ez a molekula megvéd a rákos megbetegedésekkel szemben. 


Cseresznye



A cseresznye a korai gyümölcsök közé tartozik, ami azért is fontos, hiszen kiváló vértisztító hatással bír. Ami különösen fontos a téli, legtöbbször húsban gazdag táplálkozás után. Ezenkívül gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a pattanásos bőr ellenszere, de fogyasztása az egyensúlyából kibillent hormonháztartást is gyorsan helyre rakja. 
A legjobb, ha a szokásos módon szemezgetve eszed, de ha szívesebben innál belőle gyümölcslevet, akkor azt a következő módon készítsd el: tedd szűrőtálcára a cseresznyét majd mártsd 2-3 percre forró vízbe. Borítsd lapos tányérra, és nyomkodd át krumplinyomóval. Válogasd ki a magokat, a többit turmixold össze. 


Gránátalma



A gyümölcsök között a gránátalma az egyik legerősebb antioxidáns, de kiváló gyulladásgátló tulajdonsággal is rendelkezik. Ennek köszönhetően rengeteg betegség megelőzésében nyújthat segítséget szervezetednek. Kedvező tulajdonságait fokozza, hogy antioxidáns alkotórészei, az A- és C-vitamin, gyorsan felszívódnak, támogatva ezzel az oxigént a szabadgyökökkel való harcban. A bőröd szépségét, és rugalmasságát is megóvja, hiszen jelentős mennyiségben tartalmaz polifenolokat, amely az öregedés leghatékonyabb ellenszere. És a legfontosabb tulajdonsága, hogy még a fejlődő magzatot is megvédi. Amerikai kutatók bebizonyították: azoknál a kismamáknál, akik rendszeresen fogyasztották ezt a gyümölcsöt, csökkenti az újszülötteknél kialakuló oxigénhiányos agysérülések számát.


Eper



Az eper tele van vitaminnal és az egészséged megőrzéséhez elengedhetetlen növényi vegyületekkel. Serkenti a vérkeringést, fokozza a méregtelenítő folyamatokat a szervezetben. Bőséges C- és E-vitamin tartalmával kitűnő vértisztító táplálék. Csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az agyér-elmeszesedés és a rák kialakulásának esélyét is. Tovább nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a benne lévő vegyületeknek köszönhetően bőrfiatalító hatással is bír. 



Pirosalma


A piros, ropogós alma renkívül jó hatással van az emésztésre, foszfor- és almasav tartalmánál fogva, pedig segíti az agy, a vese és a máj működését. Jó tulajdonságait már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is felfedezték, akik a hasmenés és a vérhas csodadoktorának tartották. Ezek mellett napi egy alma elfogyasztásával csökkentheted a véred koleszterinszintjét is, ami a szívbetegségek és szívrohamok fő rizikófaktora. Piktinanyaga pedid segíti a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket. 


Málna



A málna rengeteg ásványi anyagot, C-vitamint tartalmaz, amely miatt szintén a legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik. Kiskertekben főleg a kellemes ízvilágú szörpjéért termelik, de a népi gyógyászatban a málnalevelét is felhasználták: leforrázták és teát készítettek belőle. Cukorbajra, vese és hólyagbántalmak ellen alkalmazták, de a meghűléses betegségek kiváló ellenszere is. Vértisztító hatása nem olyan régen ismert, de ennek köszönhetően csökkenti a vércukorszintet, a magas vérnyomást és serkenti a vér körforgását a szervezetben. 


Görögdinnye



A görögdinnyét az ókori népek lázcsillapításra és a szoptató anyukák tejtermelésének növelésére használták. Hamar felismerték, hogy a piros, lédús gyümölcs kiváló vízhajtó hatással rendelkezik, és segíti az emésztést. Ez a kellemes nyári idénygyümölcs két fajta betegséget gyógyít a legkönnyebben. Vese- és cukorbajra ajánlják leginkább. Ha a veséddel sokszor adódnak problémák akkor a következőket kell tenned: Fél liter vízben lassú forralással főzz 2 evőkanál görögdinnye magot tizenöt percig. Naponta fogyassz három csészével ebből a teából a fő étkezések között. Ha pedig magas a vércukorszinted, akkor ebből a főzetből igyál napont két literrel: tegyél két liter vízbe 4-5 evőkanál görögdinnyemagot, és főzzd háromnegyed órán át. Pótold a vizet annyira, hogy a napi folyadék-szükségletedet kielégíthesd vele.







Megjegyzések