VÉRKERINGÉSI ZAVAROK - LELKI OKAI


A vérkeringés az emberben végbemenő szüntelen körforgást, az energiafelvételt és -elosztást, a vérnek (tulajdonképpeni lényünk­nek) saját létünk minden területére való szétáramlását jelképezi. Ha cselekvésre készülünk, a vérkeringés is felgyorsul, sőt izgalmi állapotban a pulzus magasra szökik, hogy elegendő energiát bizto­sítson a tervezett cselekvés végrehajtásához, illetve gyorsan elszál­lítsa a melléktermékeket. A vérkeringés és az erek hálózata alkotja „belső motorunk" vezetékrendszerét.

Az állandóan alacsony vérnyomás arra utal, hogy belső motorunk takaréklángra állítódott, így cselekvésünkhöz nem áll rendelkezé­sünkre elegendő energia. E hiányt bizonyos cselekedetekkel és tevékenységekkel szembeni belső és gyakran tudattalan ellenkezés, félelem vagy kedvetlenség hozza létre.

Aki egyáltalán nem látja értelmét életének, aki nem tudja, hogy munkáját minek végzi s miféle haszna származik belőle, energiája és belső hajtóereje hiá­nyát kívülre is kivetíti. Alacsony vérnyomása a következőket jelzi: „Semmihez sincs kedvem, mi értelme van bárminek is, hiszen sehova se vezet."

A tipikus reggeli feketekávé, mely az életerő serkentésére hivatott, voltaképpen a munka és általában az élet iránti hiányzó érdeklődést, vágyat és örömöt kívánja pótolni. A kávéfogyasztó csak akkor ébred fel, miután szervezete megkapta az állítólagos adrenalin-lökést.

Ez a szokás a szürke hétköznapokkal, a túlszabályozott napi rutin­nal szembeni mélységes ellenkezést, elutasítást vagy éppen közönyös­séget fejezi ki. Aki a munkájában, szabad idejében vagy családja körében egyébként se leli örömét, nehézségekkel küzd, melyeket megoldás helyett legszívesebben a szőnyeg alá söpörne, a nap terhei­től kimerültén alszik majd el, fáradtan és kedvetlenül ébred.

Ha az élet eseményei ismét értelmet nyernek, ha az illető kisebb-nagyobb sikerélményekre tesz szert, röviden: ha az ember ismét aktívvá válik és saját kezébe veszi élete irányítását, akkor megvál­tozott életfelfogásához vérkeringése is igazodni fog és a kívánt célok megvalósításában, készséges segítőtársnak bizonyul.

A perifériás vérellátottsági zavarok ezzel szemben arra utalnak, hogy bár megvan a készség az aktivitásra, s szándék is mutatkozik az egyéni élet bizonyos mérvű módosítására, az én mégis távol tartja magát az élet bizonyos feladataitól, konkrét „területeitől".

A kéz hidegsége azt jelképezi, hogy egy pontosan meghatározható cselek­véssel szembeni félelem vagy ellenkezés áll fenn, illetve annak ellenére, hogy az egyén örömét leli az életben, még sincs annyi bátorsága, hogy cselekvő módon közbeavatkozzék, minthogy fél a lehetséges Következményektől.

A láb vérellátottsági zavarai világosan jelzik, hogy az illető nem igazán érzi magát jól azon a helyen, ahol az életben áll. Nem érzi, hogy erős gyökerekkel kötődne oda, húzódozik a helyével való kapcsolattól. Következésképp lábának érzékelési képessége jelen­tős mértékben lecsökken.

Aki viszont jól érzi magát a helyén, aki nem tartja veszélyeztetettnek vagy túlterheltnek magát, az bizalmas kötöttségbe kerül „terepével", pozitív érzelmekkel viszonyul adott „állomáshelyéhez".

A tartósan magas vérnyomás, mely világosan látható a kolerikusok élénkpiros arcszínében, arra utal, hogy a belső motor teljes gőzzel működik, rengeteg energiát bocsát rendelkezésre, ám fel­használására végeredményben nem kerül sor, mert az illető fékezi magát vagy passzív marad.

Aki megtanulja megérteni és megfelelő módon levezetni agresszív indulatait, aki eltökélt magabiztosságra tesz szert, melynek révén szándékolt cselekedeteit még külső ellen­állással szemben is keresztül tudja vinni, aki száműzi magából a tettei következményétől való félelmet, képes lesz normális módon szabályozni vérkeringését.

A magas vérnyomásra adhat okot az is, ha az ember állandó „nyomás alatt áll", túlterheltnek érzi magát, mert megpróbál min­denkinek a kedvére tenni, ám végső soron agresszív indulatok halmozódnak fel benne. Ilyenkor meg kell tanulnunk nemet mon­dani, meg kell erősítenünk önértékelésünket, hogy ne legyen többé szükségünk „bizonyítékokat" felhozni önnön teljesítőképességünk alátámasztására.

Összefoglalva: Vérkeringést zavarok - a belső energia és hajtóerő csök­kenése, ellenkezés, elutasítás vagy közönyösség, kedvetlenség, felelősségelhárítás

A keringési rendszer összeroppanása jelzi, hogy lényünk (a vér) egyensúlyi állapota felborult. A vérkeringést az izgalmi és nyugalmi periódusok, aktivitás és passzivitás, plussz és mínusz rendkívül érzékeny összjátéka jellemzi. Ily módon biztosítódik lényünk állan­dó belső egyensúlya. Sokkhatás vagy akár egy apróság következté­ben - „az utolsó csepp a pohárban" - az említett egyensúly felborulhat. A lényünk egyes részei közötti bonyolult kölcsönhatási mechanizmust megzavarja valamely testi/lelki hatás váratlan túlsú­lya, a félelem vagy valami váratlanul erős energia.


Amit tenni kell

A vérkeringés összecsuklása elkerülhető, ha az ember a felmerülő konfliktusokat nem szorítja le a tudattalanba, nem hagyja ott felgyülemleni. Aki a problémák jelentkezésekor rögtön kész tisztázni a helyzetet, nem fojtja el keserves tapasztalatait, hanem bátran szem­benéz velük, sikeresen kivédhet egy ilyen váratlan összeroppanást.

A dolgok többé nem csapnak össze a feje felett. Arra se lesz szüksége, hogy vérkeringésének összeomlása következtében elhá­rítsa magáról a megoldandó problémák iránti felelősséget. Hiszen aki egy rosszullét után felébred ájulásából, ugyanazon probléma-hegy előtt találja magát. Miért ne használhatnánk rögtön erőnket és időnket arra, hogy nekifogjunk, s megoldjuk a szóban forgó felada­tokat?






Megjegyzések