HÁTFÁJDALMAK - LELKI OKAI




A gerincoszlop tartást és támaszt nyújt a testnek, segítségével egyenesedünk fel. A hátfájdalmak tehát a lelki magatartással, belső támasszal és egyenességgel függnek össze. A gerinctájékon jelent­kező problémák többnyire mindig lelki túlterhelésre utalnak, amiről gyakorta nem akarunk tudomást venni.

Az embernek nemritkán az az érzése támad, hogy a másik megtagadja tőle a támogatást, aminek pedig igencsak szükségét érzi, lévén a hát a szellemi erő és tartás forrása. Az esetek többségében elsősorban az érzelmi támogatás hiányát érezzük.

A krónikus hátfájdalmak tehát gyakorta frusztrációra utalnak, férfi­aknál többnyire a hivatás vagy a szexualitás terén, míg nők esetében főként érzelmi síkon.

Az alsó háttájékon jelentkező fájdalmak arról ta­núskodnak, hogy az illető nagyon szeretne egy bizonyos cselekvést végrehajtani, de ebben valamely körülmény megakadályozza. Például lelki vonakodása, azaz szeretne távol maradni valamely helyzettől, sőt a legszívesebben elfutna előle.

A hátfájdalmak esetében az ember ma­gával hurcol valamit, amit többé képtelen el-, illetve kibírni. Ám épp-ily kevéssé képes tőle megszabadulni. Ide tartozhat a félelem, bűntudat, ellenszenv, bánat, illetve probléma. A görcsös akarat anél­kül, hogy a beteg ennek tudatában lenne, helytelen szellemi-lelki ma­gatartáshoz vezet, ami testi síkon hátfájdalmakban mutatkozik meg.

Összefoglalva: Hátfájdalmak - szellemi túlterhelés, frusztráció, túlzott felelősségvállalás, a támogatás hiány a, f élelmek, bűntudat, ellenszenv, aggodalom







Megjegyzések