Áldozati szerep a párkapcsolatokban




Ha a párkapcsolatodat szeretnéd harmonikussá tenni, kicsit mélyebbre kell ásni magadban. Elsőként vizsgáld meg életed első “párkapcsolatait”: édesapádhoz és édesanyádhoz fűződő viszonyodat. Itt is gyökerezhet problémáid nagy része. Vajon mit akart tanítani neked a szüleid kapcsolata? Miért választottad őket szülőnek? Milyen előző életbeli sérülésedet mutatja az ő kapcsolatuk, amit meg kell gyógyítani a lelkedben? 


Ha nem gyógyult be ez a régi sérülés, míg kirepülsz a családi fészekből, akkor a párkapcsolataid tovább mutatják neked a tükröt. Ezért sok ember azt érzi, hogy szinte az ellenkező nemű szülőjével kötött házasságot. 


Vissza kell térni lélekben a szüleidhez és ráérezni az ő helyzetükre. Ők is saját lelki berendezkedésük foglyai voltak, és tényleg nem volt meg bennük mindaz, amit szerettél volna megkapni tőlük. Ha bennük sem volt, hogyan adhatták volna át neked? Ideje, hogy rajtuk keresztül felismerd saját határaidat, saját blokkjaidat, korlátaidat.

Partnerednek jelenleg csak azt adhatod, amit a szüleid adtak neked. Amíg őket vádolod (vagy a társadalmat, a politikát, stb...), vagyis míg nem vállalod fel teljes mértékben a felelősséget, folyton táplálod az elégedetlenségedet. 

Most elsőként arra fókuszálj, mi az, amit kaptál tőlük. Köszönd meg nekik. Ők tették lehetővé, hogy megszülethess ide, ebbe a világba. Azt pedig ne feledjük, hogy te választottad ezt az életet, te akartál a gyermekük lenni. 

Ha azt akarod, hogy a párkapcsolatod mély és szeretettel teli legyen, el kell engedned a mérgező szülői mintákat. 

Figyeld meg, hogy az áldozat vagy a megmentő szerepébe bújtál gyermekkorodban. És azóta is cipeled magadon ezt a sorsot. Mely szülőd mintáját követted? 

S ezt a mintát azóta is megfigyelheted kapcsolataidban. Lehet, hogy áldozati szerepbe bújtál, és elviselsz szinte bármit. Állandóan bántanak, megaláznak. Ezzel is tükröt tartva eléd, hogy begyógyítsd magadban ezt a sérült részt. 

Vagy a másik véglet vagy, amikor mindenkit meg akarsz menteni magad körül? Te mindig tudod, kinek mi lenne a jó? Mindezt azért, hogy ne kelljen szembenézni és szembesülni saját életeddel. 


Kérlek, tedd fel magadnak a kérdést:


Kit akartam régen megmenteni? 

Kivel szemben vallottam kudarcot, amiért nem sikerült megmentenem?

Ki helyett mentek meg ma másokat, azt remélve, hogy egyszer csak elég lesz? 


Lehet, hogy mindkét szülőt meg akartam menteni a boldogtalanságtól, vagy egy rokonodat egy balesettől vagy a haláltól. S lehet, hogy ezek az emlékek feltáratlanul munkálkodnak azóta is a lelkedben, és a külvilág folyton megismétli őket, míg meg nem oldod egyszer. 


Mondd is ki magadban akár naponta, amíg szükségét érzed: Nem leszek többé sem megmentő, sem áldozat. Én én vagyok. Vállalom azt, aki vagyok. Nem élem mások sorsát. Engem azért szeretnek, aki valójában vagyok. 


Menj oda a szüleidhez (akár gondolatban), öleld meg őket, és mondj köszönetet nekik. Mondd el kérlek: Köszönöm, hogy a gyermeketek lehetek. De én már felnőttem, a saját utamat járom. Köszönöm, hogy általatok az lehetek, aki ma vagyok. Tudom, hogy mindent megadtatok nekem, ami tőletek telt. Hálásan köszönöm. 


Észre fogod venni, hogy kapcsolataid minősége is jelentősen javul majd. 


Kellemes gyógyulást kívánok!


Guzsik-Mohácsi Viktória (http://elozoeletek.blogspot.com)


Online meditációk és előadások: https://www.patreon.com/utmutatoaleleknek


Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/utmutatoaleleknek1/?fref=ts


Facebook csoportunk: https://www.facebook.com/groups/1108624685917176/


Gyakori kérdések: http://elozoeletek.blogspot.com/p/gyakori-kerdesek.html


Kövess bennünket instagramon is: https://www.instagram.com/utmutatoaleleknek/


YouTube csatornánk: https://www.youtube.com/channel/UCoeNAsAktMxha-n9QYVit1A


Könyveimről információkat itt találsz: http://elozoeletek.blogspot.com/p/konyvinformaciok.html




Megjegyzések