KAPCSOLATOK




„Ha kapcsolat nélkül boldogtalanok vagyunk, valószínűleg vele együtt is boldogtalanok leszünk. Egy kapcsolat nem jelenti azt, hogy most kezdődik az életünk; nem helyettesíti az életünket.
A kapcsolat az élet folytatása.”
(Lépj ki a társfüggőségből!)

Egy kapcsolat a gyógyulási folyamatban egyszerre lehet áldás és átok. Kapcsolatainkban gyógyulásunk mások szeme előtt zajlik. Minden áldott nap több kapcsolatban kell helytállnunk egyszerre. Néha magunk választjuk meg őket, néha nem. A választásunk főleg abban nyilvánul meg, hogyan viselkedünk. A társfüggőségből való kigyógyulásnak az a célja, hogy viselkedésünk a magunkért viselt felelősséget tükrözze.
Felismerjük, hogy kapcsolatainkban is hatalmunkban áll megóvni magunkat. Megtanuljuk, hogy akkor közeledjünk, amikor kell és lehet.
Van-e olyasvalaki életünkben, akitől nem árt egy kicsit eltávolodni, mert már-már rátelepszünk? Van-e olyan, akivel muszáj beszélnünk, még akkor is, ha mondanivalónk nem biztos, hogy kellemes neki? Van-e, akit azért kerülünk, mert úgy érezzük, óvakodnunk kell tőle? Van olyan, akihez közelednünk kellene, kimutatni az iránta érzett szeretetünket?
A gyógyulás nem a kapcsolatainktól különválasztva zajlik. A gyógyulás egyik eleme, hogy megtanuljuk birtokba venni saját erőnket és megóvni egyéniségünket a kapcsolatainkban is.
Kapcsolataimban ma legjobb képességeim szerint igyekszem cselekedni. Megnyílok azok előtt, akikben bízom, közel engedem őket magamhoz, hogy megoszthassák velem mindazt, amit meg akarnak osztani.
Nem félek kérni azt, amire szükségem van, és megadom nekik azt, amit helyénvalónak érzek.


Melody Beattie



Megjegyzések